Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 196Mięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej
Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z serem. 229Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już
Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 210Znowu rogale :) Tym razem zupełnie inne ciasto. Przyznam się szczerze, że trochę się obawiałam co z niego wyrośnie i jak będzie smakowało, ale
Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 262Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama
Rozpustne gotowanie
Masło orzechowe. 211Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą
Rozpustne gotowanie
Gofry biszkoptowe. 207Pyszne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nasze ulubione. Polecam ;) Składniki na gofry biszkoptowe 3 jajka szczypta soli 2
Rozpustne gotowanie
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 196Jest to bardzo uniwersalne ciasto, o pysznym, ziołowym smaku (którego nadaje mu dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze
Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 194Dziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona
Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 190Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który
Rozpustne gotowanie
Smalec z cebulą. 205Dziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka
Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 228Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na
Rozpustne gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 352Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 249Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanie
Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Belriso z pieczonym jabłkiem). 221Dziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią
Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 196Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki
Rozpustne gotowanie