dobra .. to teraz opowiem Wam co się działo 2 dnia … a działo się dużo ojj działo! :D Odespałyśmy poniedziałkowe wojaże i zaraz po pysznym, włoskim śniadaniu w hotelu ( kurde, jakie były pyszne muffinki z borówkami, to łooo :D ) wyruszyłyśmy z stronę metra, by stamtąd odjechać w kierunku EXPO . Tak, tak to EXPO 2015 było celem drugiego dnia naszej
Ostra na SłodkoDziś sobota, więc oto efekt kolejnego wspólnego pieczenia, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem organizatorki wybrały przepis z bloga Smakołyki Bereniki na drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem. W sam raz na weekendowy podwieczorek. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła
Pasja Smakuodpowiednio ze wszystkim ogarnąć. Osiemnaście godzin wyrastania to bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką i zwartym, sycącym miąższem. Są pyszne! Idealne do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację. A może nawet na obiad...? Bajgle Składniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoktajle i dzięki tym inspiracjom mam zamiar urozmaić mój "tea time", czyli chwile oddechu przy codziennych obowiązkach. 1. Dyniowa latte, w tamtym roku królowała u mnie do drugiego śniadania polecam :) https://www.youtube.com/watch?v=R1JPkZpPu8U 2. Coś wspaniałego do herbaty, która nabiera innego smaku http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html 3. Koktajl jesienny http://dzastfood.blogspot.co.uk/2015/09/286-koktajl-z-dynia.html 4. To może być idealny napój wieczorem
NA MOIM TALERZUŚniadaniowe bułeczki w formie uroczych misiaczków. Smaczne zarówno same jak i z dowolnym nadzieniem. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności plastycznych, poradzi sobie każdy. Na weekendowe śniadanie i jako mały słodki podarunek. Polecam! Składniki na 6 szt.: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g drobnego cukru 120 g masła 7 g suszonych drożdży 1 jajko
maniapieczeniaWypiekanie na śniadanie [ klik ] , kolejny tydzień i tym razem przepis zaczerpnięty od Bereniki [ klik ] Babeczki - muffiny to pyszny pomysł który wybrała dla nas Monia i to był trafny wybór. Babeczki są puszyste, aromatyczne, pachnące jabłkami a jak się piekły to cynamonem pachniało w całym domu, ba na całej klatce schodowej. Zachęcam do pieczenia, dodam że moje już pożarte. Drożdżowe
Moje Małe Czarowaniequinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam
codojedzeniaSałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy. Składniki: garść rukoli 20 gram fety 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno
Mango PapajaDawno nie było mnie z Wypiekaniem na śniadanie . Akcja piekących razem choć wirtualnie blogerów miała wakacyjną przerwę a potem mój urlop uniemożliwił mi udział w kolejnych odsłonach, ale dzisiaj wracam i to z pysznymi bułeczkami. Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego
Smaczna PyzaNajczęściej na śniadanie wybieram owsiankę. W lecie często robiłam wersję lodówkową z jogurtem, ale teraz rano wolę zjeść coś ciepłego, więc wróciłam do wersji podstawowej z gorącym mlekiem :) Ulubiona wersja to taka z bananem i odrobiną domowego masła orzechowego, do tego cynamon. Masło orzechowe od jakiegoś czasu przygotowuję sama, bo mogę doprawić je tak, jak lubię i wiem
FitKotdziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzanki z figami i serem brie z tymiankową nutką. Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe. Grzanki z figami i serem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podłużna ciabatta 2 świeże dojrzałe figi 1 opakowanie serka brie pomidorki
Kulinarne przygody Gatityciastka. Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche i o bogatym aromacie za sprawą melasy, będą na pewno idealną przekąską dla każdego łasucha. ;) * SKŁADNIKI na ok. 45 ciastek 1 kostka masła (200 g) 350 g razowej
Food SquareWczoraj C. szedł do pracy nieco później, zaraz więc po śniadaniu udaliśmy się z Ptysią na spacer. Najpierw do małego parku (trzy minuty drogi od domu), a później do dużego (niewiele dalej); ostatnio bowiem rzadko nam się udaje na wspólne spacery wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to pierwsze moje danie z kuchni gruzińskiej. Chaczapuri upiekłam razem z moim synkiem Tymkiem (4 latka). Zajadaliśmy się nim na śniadanie. Ciasto na chaczapuri robiłam z drożdży, ale jak czytałam nie które przepisy, to drożdże zastępuje się sodą. Przepis zaczerpnęłam z tej strony . Składniki: 500g mąki 25g świeżych drożdży
Amatorka kuchenna