zawiajana kanapka jest bardzo prostą przekąską, wspaniale nadającą się na drugie śniadanie do pracy/szkoły. 2 tortille 1 puszka tunczyka w sosie własnym 2 łyżki serka Philadelphia 2 łyżki sosu sweet - chilli kilka kropli soku z cytryny Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tortile podgrzać
Codzienne GotowanieJeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;)) Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Podawać polane
Codzienne Gotowaniewbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam! 100-150g boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;) 1-2 cebule 5-6 jajek sól, pieprz Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię
Codzienne Gotowanieochydne, na dodatek drogie, a obsługa traktuje klientów jak złodziei, stwierdziłam, że nie dam sie obrażać i poniżać i na mnie już nie zarobią. Dlatego też będę zabierać śniadania i przekąskę obiadową z domu, dobrze mi zrobi, gdy przestanę jeść frytki, majonezowe sałatki i tłuste haggisy;) nie chcę pisać, że przechodzę na dietę, ale takie domowe, zdrowe jedzenie
Codzienne GotowaniePonieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem. Bardzo zasmakowały mi te małe tarty, są bardzo smaczne i efektowne. Myślę, że idealnie nadają się jako "finger food" na różnego rodzaju imprezy. Farsz można wykonać z dowolnych składników, według własnych upodobań
Codzienne GotowanieTeraz już jednak wróciłam i choć jestem nieco przeziębiona, to szykuję jedzenie do pracy i wracam do gotowania, bo muszę przyznać, że bardzo się za nim stęskniłam;) Śniadanie : Humus, ciasteczka i papryka Lunch : Sałatka z kuskusu z buraczkami i fetą Smacznego
Codzienne Gotowanieszykować to jedzenie regularnie, chyba ułożę jakiś grafik, co którego dnia, dzięki temu nie będę miała problemu z wymyślaniem i z brakiem jakichś składników ;) To chyba dobry pomysł, prawda? Śniadanie: Serek wiejski z ziołami, pomidorki koktajlowe Lunch: Spaghetti bolognese Smacznego
Codzienne Gotowanieciekawa liste salatek i postanowilam zaczac je wyprobowywac, a najlepszym do tego sposobem, jest przygotowanie takiej salatki do pracy. I oto jedna z nich, bardzo smaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty z szynka i serem, do tego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste
Codzienne Gotowaniebede miala problemu z podgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko", ogórki konserwowane, koperek, odrobina soku z cytryny, czerwona cebula, sol, pieprz. Smacznego
Codzienne Gotowanieniestety musiałam pójść do pracy (a w domu było tak przyjemnie). Dlatego też chciałabym trochę nadrobić zaległości i pokazać Wam kolejne zestawy na wynos jakie sobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy
Codzienne Gotowanieniedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z dymką i chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna , Justinka i Joasia . Składniki: 2 duże jajka 150ml mleka 65g masła 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pęczek szczypioru pokrojony w cienkie
Codzienne Gotowaniekiedy wpadam w wir szalonego, nocnego gotowania i wtedy robię wszystko co tylko możliwe z produktów które mam w lodówce ;) (Wczoraj ugotowałam dwie zupy, gulasz i zrobiłam pieczarki faszerowane). Śniadanie - serek ananasowy z curry (mój ulubiony zestaw) i rzodkeiwki Lunch - pieczarki faszerowane platkami owsianymi (fantastyczne!) Smacznego
Codzienne Gotowaniekolejny po długiej przerwie zapraszam na post z serii "Jedzonko do pracy", które mam nadzieję będą pojawiały się teraz bardziej regularnie, a mianowicie co środę. Dziś polecam: Śniadanie : Sałatka z białego sera z tuńczykiem, czerwoną cebulą i kiszonym ogórkiem. Lunch : Kurczak w sosie indyjskim z makaronem. A na przekąskę bób do skubania ;) Smacznego
Codzienne GotowanieZapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Lekkie i letnie sałatki i warzywa, a do tego bardzo smaczne. Polecam! Dziś polecam: Śniadanie - sałatka krabowa i kilka plasterków pikantnego salami Lunch - makaron z sosem włoskim a la puttanesca Smacznego
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przygotować znany zapewne wszystkim, pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami. Składniki
Codzienne Gotowanie