Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję
wesoła kuchniaBułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania
wesoła kuchniaużyć kremu podczas przygotowywania przeróżnych wypieków. Dodaję ten przepis jeszcze raz osobno dla tych, którzy będą szukać samego kremu jako dodatku do czegokolwiek. Z pewnością przyda się podczas planowania śniadań, czy wypieków (również świątecznych). Składniki: 3 szkl. wiórków kokosowych (250g) 3 szkl. mleka sojowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 400 g orzeszków ziemnych w łupinach ( koszt ok 10 zł ) Wykonanie: 1. Orzechy obieramy z łupinek. 2. Prażymy na suchej patelni, mieszając od czasu do
Atlas SmakówOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli na zdrowe śniadanie. Jest bardzo prosta, szybka do wykonania i oczywiście bardzo smaczna :) Składniki: 1 puszka fasoli (każdy rodzaj fasoli się nadaje) 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść orzechów nerkowca
kuchnia doskiMoje uzależnienie od placków i naleśników trwa w najlepsze, więc na drugie śniadanie zaserwowałam sobie naleśniki z białym serem i bananami. Ostatnio najczęściej przygotowywałam te placki w wersji wytrawnej, więc zatęskniłam za słodkimi dodatkami. Bez większego kombinowania, wykorzystałam kilka składników, które miałam w kuchni i wyszedł pyszny, syty posiłek, który na pewno zasmakowałby i dorosłym i dzieciom :) Składniki
Simply FoodTrochę było o zdrowych deserach, dziś o czerwcowych śniadaniach. Truskawki, truskawki .... trzeba je jeść teraz, bo za chwilę będzie już po sezonie. Miałam pod ręką owsiankę z jabłkiem i cynamonem firmy "Kupiec". Z truskawką skomponowała się bardzo dobrze. Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką (2 porcje) 4 łyżki owsianki jabłko i cynamon 40 dag truskawek plaster twarogu wiejskiego
Gotuj Sam!Już ostatniego serka przywiezionego z Krynicy a dokładnie oscypka użyłam dziś do śniadania. Takie jajka na pomidorach zazwyczaj wysadzam na cebuli podsmazonej z wędzonką. Dziś użyłam pysznego, wędzonego oscypka i powiem Wam szczerze, że nikt z domowników nie zauważył barku wędzonki. Wyroby kupowane u bardzo miłej pani z jej gospodarstwa były bardzo smaczne, Zarówno oscypki, bunc
Gotuj Sam!naleśniki w klasycznym, francuskim wydaniu mogłabym jeść codziennie :) najlepiej na śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w malutkiej naleśnikarni na Manhattanie, matko z córką jaka ja byłam szczęśliwa kiedy znalazłam ten bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się
Kuchnia bezglutenowa LoliTakie placuszki to idealna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. SKŁADNIKI 1/3 szkl. kaszy kuskus, 1/3 szkl. wrzątku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju kokosowego , ½ łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, studzimy. Rozpuszczamy olej na patelni. Przy
słodki bratekSałatka to danie uniwersalne. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki
Moja smaczna kuchniafarszem jest zmielona biała kiełbasa sprawia, że rolada smakuje rewelacyjnie. Rolada sprawdzi się na imprezach i różnych spotkaniach pokrojona w plasterki i przyozdobiona zieleniną. Idealna również na poranne śniadanie a nawet kolację. Składniki: boczek 0.5 kg. biała kiełbasa 3 pętka melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana) natka pietruszki 1 pęczek sól, pieprz do oprószenia oliwa z oliwek
Kuchnia PaulettesTaki paprykarz można przechowywać kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Paprykarz jest zdrowszą wersją tego kupnego, ponieważ nie zawiera konserwantów ani chemii. Można go jeść i na śniadanie i na kolację. Polecam, bo jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi. Składniki: tuńczyk w sosie własnym
Kuchnia Pauletteslaktozę. Ja w swoim porannym menu proponuje pyszne, mięciutkie i bardzo zdrowe placuszki twarogowe z dodatkiem orzechów włoskich zmielonych z pysznym sosem porzeczkowym, które można zabrać do szkoły jako śniadanie. W swoim składzie zawierają wiele cennych składników, które dostarczą energii na cały dzień i nasycą. Taka propozycja zachęci niejednego niejadka. Sam widok sprawia, że chce się jeść ! :) Składniki: Placuszki
Kuchnia Paulettesmożna wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę. Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek, ale wzbogacony w warzywa, które są bardzo cenne w naszej diecie, przełożony masą wazową
Kuchnia Paulettes