liście bazylii. wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, posypujemy nimi sałatkę. Teraz wystarczy przełożyć wszystko do pojemnika, ja nie mogę się już doczekać drugiego śniadania w pracy
Cook&LoveDziś na śniadanie był omlet. Wyjątkowo smaczny świeży i orzeźwiający, a w niedzielny poranek orzeźwienie jak znalazł. Chciałabym skupić się tu na serze, którego użyłam. Zwrócił moją uwagę na zakupach w hipermarkecie. Tak już mam, że lubię wszystko co dziwne, nowe i w promocji :) A ser ten nie dość, że był w promocji, to zielenił się pięknie w lodówce
Cook&LoveZnajdziemy w nim bowiem glutation - jeden z najważniejszych antyoksydantów, który w naturalnych produktach występuje niezwykle rzadko- awokado jest jednym z wyjątków- jedzmy więc je jak najczęściej! Dziś na śniadanie niezwykle prosta, szybka i smaczna pasta z awokado i jajek. Nie należy robić jej zbyt dużo na zapas, gdyż awokado w procesie utleniania ciemnieje i robi się mniej wyględne
Cook&LoveKolejne leniwe, niedzielne śniadanie zaliczone. Idealne latem, lekkie i orzeźwiające, kiedy pomidory są najsłodsze, najdorodniejsze i najczerwieńsze (lub najżółtsze). Możecie użyć ulubionych dodatków, u mnie dziś z wędzoną nutą- wędzony łosoś i ser zwieńczone garścią szczypioru. Cudowne połączenie. Celowo nie podaję proporcji, zróbcie tyle, ile macie porannych głodomorów :) Składniki: - dorodne pomidory - jajka ( tyle ile pomidorów) - kawałeczki wędzonego łososia - starty
Cook&LoveWeekendowa specjalność Rafała:). Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Idealne na śniadanie lub kolację na ciepło. Smacznego! kilka łyżek oleju roślinnego 1 cebula (biała lub czerwona) 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórki 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki chili sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego (białego
Qlinarnie i QlinarnieSzukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki wywodzące się z Wielkiej Brytanii, konkretnie ze Szkocji, małe i często podawane z suszonymi owocami- np.rodzynkami. Moja mała córeczka uwielbia rodzynki, więc i u mnie właśnie są wykonane w wersji na słodko. Znając
vaniliowoczekoladowaŁatwa i szybka pasta do pieczywa. Składniki na jej przygotowanie można mieć zawsze w zanadrzu i wyczarować w kilka minut pyszną pastę na kolację czy śniadanie. Składniki: 2 puszki śledzi w sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka
Pyry na Gaztytule pasuje do dzisiejszego przepisu. Każda oznacza dokładnie to samo – omlet/ciastko/bułkę z ciasta składającego się z mąki, mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek do sosu, mięsa, pieczeni. Zapisz W Anglii znajdziecie je pod nazwą Yorkshire pudding – podawane są do sosu i świątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację
Karo in the KitchenSkładniki: 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu ) 5 łyżek pasty tahini * ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku
Atlas Smakówidealna odpowiedź i pyszna propozycja, sprawdzi się w roli deseru po obiedzie, czasami może zastąpić obiad, możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy! Sprawdźcie sami! Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIChciałabym, żeby ta książka stała się dla Ciebie, drogi Czytelniku, przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni. Przedstawiam sposoby na stworzenie najprostszych sałat, dań bez soli, podaję przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery oraz podpowiadam, co jeść przed i po treningu. Słowem, jest tu wszystko potrzebne do tego, by rozpocząć przygodę ze zdrową kuchnią. Zachęcam jednak, żeby moje przepisy były
Z Kuchni Do Kuchniwiedzieć dlaczego kupiłam kiść pięknych bananów i patrzyłam na nie kilka dni, bo w sumie ja za bananami solo nie przepadam. Kilka z nich zużyłam do placuszków na śniadanie, ale zostało 6 sztuk, szkoda wyrzucać. W kuchni objawił się duch spartolonego chlebka bananowego i rechotał ponuro. Rycie w internetach też mnie jakoś miłośnie nie nastroiło do pieczenia
ladykitchenJest to porcja dla mnie, męża i Jagódki (malutkiej nie dodajemy pokrzywy, imbiru i kurkumy, bo nie lubi ich smaku). Godzinę po wypiciu soku, czyli ok. godziny 9 jemy śniadanie. Jagódka czasem domaga się wcześniej. Dziś zielona rodzinka zaserwowała: Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami . Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 1/3 szklanki surowych
Jeść, by żyć w zdrowiuPięknie fioletowy, smaczny i bardzo zdrowy jogurt - takie było nasze dzisiejsze śniadanie. Oprócz odżywczych nasion, znalazła się w nim pełna przeciwutleniaczy, witamin i związków roślinnych chroniących przed rakiem - ARONIA. Dzięki niej jogurt zyskał piękny kolor ciemnego, głębokiego fioletu i, przede wszystkim, dużo zdrowotnych właściwości. Aronia to "lek" na nadciśnienie, choroby oczu, miażdżycę i nowotwory. Witaminy
Jeść, by żyć w zdrowiuTaka tam prosta quinoa w sam raz na śniadanie, lub kolację :) Jeśli zmienicie proporcje możecie ją przerobić na jajecznicę z quinoą i grzybkami, wystarczy dać więcej jajek, a mniej pozostałych składników ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy garść brązowych grzybków shimeji 2 jajka 1 szalotka 3 łyżki masła świeże listki tymianku świeże listki oregano pieprz sól
Quinoa Raz!