świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska - pieprz - sok z cytryny - ryż 3 kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach
SMYKWKUCHNIżadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę... ... i powyciągać wszystkie(...)jajko... ... i bułka tarta Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność można powtórzyć ale z pominięciem mąki. Panierka będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia.I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.Na 1.5 kilograma ryby przygotuj:--- sól- mąkę- olej do smażeniaNa marynatę:- 0,5 litra wody- 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz- szklanka octu 6 %- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera- 2 większe cebule- 3 łyżeczki soli(...)czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła. Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Gdy ryba również trochę przestygnie, poukładaj śledzie w naczyniu, przekładając ją warzywami z marynaty, a na koniec zalej
Pasje Jolkicytryny skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku DODATKOWO : olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Sok z cytryny połączyć z oliwi otartą skórką, solą i pieprzem i dokładnie natrzeć rybę.Odstaić(...)dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. Podawać gorącą. Smacznego
Gosia gotujeinna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy(...)piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy z tym co lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni
mojewypiekiinietylkorozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: 5 pieczarek 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka(...)drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić gałązkę rozmarynu i ułożyć kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni i przełożyć
Gosia gotujezaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków
Buniabaje w kuchniwody od 4 do 28⁰C i przeróżny stopień zasolenia, dlatego coraz częściej spotykany jest w płytkich przybrzeżnych wodach i ujściach rzek. W 2006 była to jedna z najważniejszych ryb komercyjnych hodowanych w rejonie Morza Śródziemnego, Grecji, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji i Egipcie. W Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie(...)cieple. PRZYGOTOWANIE RYBY Okonie oczyszczamy, osuszamy na papierowych ręcznikach. Solimy od wewnątrz i na zewnątrz, posypujemy skórkę i środek ryb ziołowym pieprzem. Gdy sos i szpinak już gotowe, smażymy ryby z obu stron na maśle, na średnim ogniu po 6-9 minut z obu stron – do zrumienienia. Podajemy rybę od razu, z dodatkiem gorącego szpinaku, z ciepłym sosem w sosjerce
Karo in the Kitchencytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć tymianek, odstawić na co najmniej 30 minut. Rybę smażyć na oliwie z dodatkiem tymianku. Smażyć 20 – 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba
królestwo garówfirmy Ballarini, grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie. To nie żadna reklama, dzielę się z Wami tylko moimi spostrzeżeniami. Ostatnią(...)Dużym plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju
Blondynka Gotujewarzyw daje niepowtarzalny smak :)Składniki :Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )Około 8 marchewek2 cebuleVegetaPieprz ziołowy PiątnicaPapryka czerwona Piątnica1 mały słoiczek przecieru pomidorowegoOliwa do smażenia rybyMąka do panierowania rybyWykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
Sama słodycz i szczypta chiliugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną
Mango PapajaZamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl
Wiem co jemwypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki(...)Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby ociekła z tłuszczu, następnie przełożyć w ciepłe miejsce. Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę
Pasja Smakuwięc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami
Garniec Magaliepodczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma
głodny alergik