smażona ryba - 1503 przepisów (strona:5/101)

ŁOSOŚ Z PATELNI 194

kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia zależy od grubości naszego kawałka ryby). Ciepłą rybę

Walijskie Pichcenie
Kotlety rybne 146

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni można ja odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 202

Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania:Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Moje posty

Słodka Strona
Rybki smażone 182

złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb  sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Mój paprykarz rybny 177

Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby Umytą paprykę oczyścić z pestek, pokroić dość drobno (ja pokroiłam za grubo) i dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać

Proste Potrawy
Schabowy czy ryba? 160

zawsze piątek jest dniem bez mięsa...a jakie było zdziwienie mojej córki, która wróciła ze szkoły  razem z koleżanką..a na obiad schabowe ...haha..a to były jednak ryby ..smażone jak schabowe.. dowolna   ryba przyprawa do ryby  mąka  jajka sól, wegeta bułka tarta  Rybę pokroić na kawałki,natrzeć przyprawą, panierować w mące, jajku [ roztrzepanym

Moje domowe kucharzenie
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 114

cytrynowym vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło(...)Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach, aby ryba za szybko nie wystygła, wierzch polewamy kremem cytrynowym. Wyśmienicie smakuje ze swojskim chlebem!Piotrek dzięki za rybkę :), Marta, a Tobie dziękuję

Apetyczna babeczka
Smażony filet z łososia 173

wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,  w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól, pieprz biały Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym(...)pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym

Kolizje Smaków
Krem z zielonego groszku 170

miliony zdjęć z wakacji, które to ludzkość jak opętana umieszcza wszędzie. Okazuje się, że nasz naród od lat hołduje temu samemu modelowi spędzania wakacji nad morzem. Smażenie na plaży i smażalnie ryb, wieczorem dancing. Czad! Będę wytapiać wałki, Najcierpliwszy będzie(...)usuwał piasek z Macbooka. Wcześniej wykopiemy sobie grajdoł i będziemy wypatrywać pana z drożdżówkami, żeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie

ladykitchen
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 137

około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy(...)grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając.  Dodajemy beszamel do podsmażonej cebuli i ryby. Doprawiamy

Życie zamknięte w smaku
Łosoś z puree brokułowym 187

Odstawić rybę na 20 minut. W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Łososia obsmażyć z obu stron.Pod koniec smażenia ryby, wrzucić na patelnię pokrojone kabanosy - smażyć chwilę.Ugotowane brokuły  przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sól - zmiksować na puree.Łososia podawać z porcją puree brokułowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ryba w chrzanowej panierce 153

chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron.Smacznego!!!Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014

Kuchnia domowa Ani
Pstrąg z patelni na maśle 218

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi  sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej  gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię.  Rybę smażyć jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sola po grecku 126

koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody  olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa  korzeniowe myjemy, obieramy  i ścieramy(...)dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba się

Gosia gotuje
Ryba w warzywach po mazursku 202

przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną.   Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.   Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.Smażymy do zeszklenia warzyw.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.Dokładamy kilka listków

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania