Przedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ
Kawa z mlekiemJesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z
Kuchnia Łukaszamieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej na czczo. Wy także popijacie z samego rana taką miksturkę? :) Quinoa czarna Komosa ryżowa, jak to pewnie pisałam nie raz należy(...)oczywiście acai w proszku . Jak widać na powyższym zdjęciu wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła
Zdrowie na języku :PSałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)talerzu układamy listki z buraczków, dodajemy kawałki mięsa, cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno łodygami buraczków, oraz kawałeczkami serka. Ozdabiamy świeżą bazylią i doprawiamy pieprzem. Smacznego :) Rada: Mięso można ponabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej należy je namoczyć w wodzie, ok. 30 min. Przepis bierze udział w konkursie na blogu Wielki Apetyt http://www.wielkiapetyt.com
Moniki Smakołykijuż ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek(...)pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturekrólewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu(...)odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBuraczki zasmażane... Czerwone, buraczane wiórki. Złocista zasmażka z cebulką. Idealny dodatek do dania głównego. Niezapomniany smak dzieciństwa! Składniki: 8 - 10 dużych, czerwonych buraków; Ząbek czosnku; Łyżka
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na
Kawa z mlekiemHej! Coś dla uczuleniowców! dziś pierwsze skrzypce gra maniok czyli tapioka w postaci ekologicznej mąki. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, szczyptą cukru z brzozy i nasionami
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów
Kuchnia PROzdrowotnaDo Krakowa, po długiej przerwie wróciłam na kilka godzin w poniedziałek, specjalnie na zaproszenie, które przyjęłam bez zastanowienia, gdy tylko zobaczyłam, że gotować będzie mój ulubiony
Moja smaczna kuchniaJeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty
Salonik smakówCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia Łukaszapomysł na dodatek do obiadu, zamiast np. tradycyjnych ziemniaków. Genialne także z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Usmażone kulki ziemniaczane podajemy do pieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jak zrobić pyszne kulki ziemniaczane - prosty, wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na kulki ziemniaczane. ------------------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas(...)kulki ziemniaczane, pieczona kaczka z chrupiącą skórką i mizeria <<< kulki ziemniaczane, kurczak w pomidorach i sałata skropiona sokiem z cytryny z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) Kulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Data pierwszej publikacji przepisu na kulki ziemniaczane 10.02.2014r. - zaktualizowano przepis: listopad 2018r
Moja Książka KucharskaOstatnio mam wielką chęć na sezam! Zmielonym posypuję sałatki, lekko podprażonym dekoruję i doprawiam dania główne. Dzieci też nie narzekają, a nawet się cieszą z takiego dodatku. Niech jedzą na zdrowie, bo to jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia. Dziś połączyłam te zdrowe ziarenka z dynią - królową jesieni. Dodałam kakao i słodu, by powstało pyszne brownie. Smakuje jak czekoladowe sezamki(...)masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiufinansowych. Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego(...)wtedy odcedzam warzywa i przyprawy a płyn przelewam do słoików lub butelek. Następnie przechowuje go w lodówce. Podrzucam Wam jeszcze przepis na BARSZCZ CZERWONY ! SMACZNEGO! Zakwas na Barszcz Czerwony WIDEO Artykuł Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plpyszną i zdrową szarlotkową quinoa (komosę ryżową). Do komosy ryżowej przekonałam się już jakiś czas temu. Najbardziej lubię ją w formie śniadań lub deserów, ale pysznie smakuje również w sałatkach, a nawet jako danie główne. Nasiona komosy ryżowej kryją w sobie bogactwo składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. Białko w nasionach quinoa, to tzw. białko kompletne. Warto ją wprowadzić(...)dodajemy ulubione dodatki – u mnie płatki kokosa, suszony berberys i płatki migdałów. Podajemy. Szarlotkowa quinoa (komosa ryżowa) smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno również można ją zjeść. Smacznego
Słodkie okruszkiTahini – czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu(...)innych zdrowych produktów, które niewątpliwie warto spróbować i wprowadzić do swojej diety zapraszam na stronę producenta: http://bakra.com.pl/ Produkty oferowane przez firmę BAKRA są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Na blogu będą pojawiać się różne, ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem
Słodkie okruszkiMakaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy(...)układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy do smaku. Jeśli lubicie bardziej ostre dania to można dodać więcej papryczki chili. Smacznego
Moniki Smakołykisię genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam(...)gotuj sos jeszcze 2-3 minuty. Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami. Podawaj je z sałatą, np. roszponką z kozim serem, fetą lub ricottą. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście(...)Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne, wyjąć, wystudzić, polukrować i udekorować skórką cytrynową i smacznego
Kuchnia Beatykromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża(...)chili i smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli około 30 min. Na koniec posolić, popieprzyć i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sosem polać makaron wraz z ciecierzycą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco! Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/ . Focaccia(...)zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym. 5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min. Smacznego Post Focaccia na oleju rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl