Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to
Stare GaryNie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkirównież mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły(...)solą i pieprzem, a następnie zalewamy rosołem z żelatyną. 7. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Galaretę drobiową podajemy skropioną sokiem z cytryny lub octem winnym. Smacznego
W kuchni Katiedoła. Nawet nie wiem co można zjeść aby humor sobie poprawić. Sprawdzonym sposobem są chipsy ale nie chce mi się po nie iść :-(. zrobiłam dziś zapiekankę z ziemniakami i sałatkę z przyprawą do kebabu. Podam przepis na zapiekankę bo wyszła pyszna. W ogóle to obiecałam sobie, że zmniejszę ilość zużywanej soli. Stanowczo jem zbyt słono i trzeba to skończyć(...)sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy ok 30 minut. Zapiekanka genialnie smakuje z samymi warzywami więc mięso w tym przepisie jest zbędne ale ja dodałam bo miałam - kwestia gustu. Smacznego
sierotka maRysia w kuchninazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej tego dodatku(...)teraz układamy w miseczce: na dnie sałata z rukolą, na nie ogórek, pieczarki, papryka, kurczak i kiełki. Posypujemy startym Parmezanem i grzankami, a na koniec oblewamy sosem czosnkowym. Smacznego
Be Fit Be StrongKilka o słów o rukoli, zdrowej, smacznej zieleninie, która powinna jak najczęściej pojawiać się na naszym stole zarówno ze względu na swój oryginalny smak, jak i właściwości odżywcze:) Rukola ma dość małe, podłużne listki, które mają orzechowy, ostry smak. Nie każdemu odpowiada- ale jak dla mnie- jedna z najepszych zieleninek:)Wyglądem bardziej przypomina nam sałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W(...)obfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) Źródło: http://vitalia.pl/artykul804_5-powodow-dla-ktorych-warto-zaprzyjaznic-sie-z-rukola.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rukola-jakie-wartosci-odzywcze-ma-rukiew-siewna-przepis_36207.html function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLŚwięta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to
Kuchnia PROzdrowotnaTabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam dziś czasu i podałam go w temperaturze pokojowej do orientalnych klopsów z warzywami, na które przepis już niedługo. Smacznego
Kitchens AlphabetBagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz
Kuchnia ŁukaszaPrzepis bardzo banalny, jednak za sprawa sosu i sera zyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko
Przysmaki Karolkipełnią pasji. Oczywiście, Karmel-itka wybrała opcję b), ale pod pełnym przepisem podaje wersję uproszczoną. Obie smakują pysznie, b) jest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego(...)Karmel-itka obu wersji, aby móc zaświadczyć tutaj, że ta, przygotowana od podstaw to prawdziwa potęga smaku. Co prawda, czasochłonność. Czasem jednak warto się poświęcić. W imię dobrego jedzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMelduję się po kilkudniowej nieobecności i uroczyście oznajmiam wszem i wobec, że w domu pojawił się kolejny członek Rodziny- Adaś :) Zabierze mi trochę czasu, który poświęcałam
Kuchnia w czekoladzieBuraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie(...)doprawiamy. Ponownie ucieramy na gładki mus. Makaron odcedzamy zostawiając go w garnku. Dokładamy pesto i całość mieszamy. Podajemy na ciepło na talerzu obsypując listkami bazylii lub/i prażonymi nasionami. Smacznego
Kolizje Smakówciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał(...)świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu, że bardzo, ale to bardzo smaczna. Maczanka to był mój faworyt z całej degustacji, a azjatyckie akcenty nadały jej unikalnego i intrygującego wyrazu. Pappatore zdecydowanie może ten pomysł opatentować. Deser Niestety największy zawód spotkał mnie przy
Food Squarewody. (Pamiętaj ,że więcej wody spowoduje, że ziarno będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek ..) Gotować ziarno na średnim ogniu. Nie przykrywać go. Gdy ziarno zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła(...)minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchniŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)stały się zbyt miękkie, zaraz kiedy na patelni nie będzie widoczny płyn należy wyłączyć gaz po gruszkami. Pozostawiając gruszki do lekkiego wystudzenia zająłem się przygotowaniem bardzo prostej sałatki, która jednak doskonale komponuje się z przygotowanymi bagietkami. Użyłem w tym celu gotowego miksu sałat, który jest do nabycia w każdym większym sklepie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć tylko
Wyprawy kulinarne