Pieczona i słodka dynia, słona feta, kabanos, kasza bulgur oraz wyrazisty rozmaryn- to pyszny pomysł na treściwą sałatkę, która fantastycznie smakuje na ciepło, gdyż wtedy wszystkie smaki i aromaty są dużo intensywniejsze, aniżeli podane na zimno. W takiej ciepłej wersji, śmiało więc może stanowić nawet i danie główne! Kasza bulgur została ugotowana na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus , dzięki czemu(...)kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać. Na koniec doprawić szczyptą pieprzu. Podawać od razu. Smacznego! 😋 #krakus, #smacznieiszybko
Kraina Miodem PłynącaTrudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane
Kuchnia Łukaszatradycyjnie przygotowałam ją w tortilli. Wyszło pysznie. Całość polałam pyszną remuladą duńską od Folwark. Spróbujcie mojej propozycji na sałatkę w tortilli – w dwóch wersjach przygotowania. Sałatka w tortilli Sałatka w tortilli 2016-05-12 21:31:17 Write a review Save Recipe Print 234 calories(...)patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali. Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady. Podajemy ciepłą. Smacznego By Magdalena beta calories 234 fat 5g protein 6g carbs 40g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkimoim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia, np. do słoika, w którym będziemy majonez przechowywać i zblendować. Po 30 sekundach blendowania mamy gotowy majonez. Instruktażowy filmik znajduję się tutaj . Smacznego! Źródło: Facebook grupa Co dziś na obiad
moj przepis naprzekory, mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami(...)tylko do połączenia składników. Dodać łososia, połączyć. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać orzeszkami piniowymi. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut. Ostudzić. Smacznego! O, właśnie znów wyszło słoneczko! Spacer
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z
Gospodyni MiejskaSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie(...)wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania . Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawystygnięcia. Do makaronu dodajemy pomidorki, oliwki, fetę, cebulę i kapary. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Sałatkę polewamy przygotowaną oliwą z dodatkiem mięty i bazylii. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce. * P ł ukanie makaronu zimn ą wod ą odbierze mu smak i spowoduje, że będzie mniej j ę drny . Ugotowany, odcedzony(...)sapore alla pasta. Appena scolate la pasta dovrete aggiungere 1-2 cucchiai di olio per essere certi che la pasta non si incolli e mantiene tutto il sapore. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaniego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz(...)tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelce na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Dodajemy zblendowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i dodajemy kaszę. Mieszamy i podajemy. Smacznego Artykuł Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeświeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy(...)Smażymy po 4 min z każdej strony, następnie zostawiamy, na 1-2 min, żeby mięso odpoczęło. Składamy danie. Świetnie komponuje się z nim lampka wina użytego do przygotowania sosu. Smacznego
Kuchnia od dwojganowy przepis na danie pyszne, aromatyczne i jak zwykle autorskie. Tak więc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek(...)wspomniane 10 do 15 minut. Nasze mięso będzie gotowe do jedzenia jak pomidorki zmiękną. Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami, takimi jak w przepisie na piersi z kaczki . Smacznego moi Kochani! Najlepsze życzenia dla wszystkich Mam i każdej z osobna
Kuba Gotujeinnym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą(...)przyrumieniła. Mięso upieczone w ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku surowe. Jeżeli będziemy piec je dłużej będzie suche i wiórowate, po prostu niesmaczne. Odłożyć do ostygnięcia. 4. Ser zgrilować lub usmażyć na patelni ( 3-4 min). Jeśli był grilowany to kroimy go po zdjęciu z grila, a jeśli smażymy to kroimy go przed
DefinicjaSmaku