twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne. Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki. Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek(...)jogurt, listki pietruszki i czosnek. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań. Smacznego
kolorowotorcikowoSałata rzymska jest bardzo wdzięcznym warzywem, znacznie lepiej się przechowuje w lodówce niż sałata masłowa. Jest mała i dzięki temu gdy nie potrzebujemy większej ilości wystarczy
Smaki Ewypracy i potraktować jako obiad :) W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu(...)salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki Smacznego
Szczęśliwa kuchniaViolaPassion Bardzo ważna część do każdego obiadu surówka. Bez niej nasze danie byłoby nie kompletne. Dziś chciałabym wam pokazać wam surówkę z czerwonej kapusty z majonezem
Viola cooks with passionMizeria - najprostsza sałatka do obiadu, a jaka dobra. Idealna, jako dodatek do dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do jej przygotowanie potrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;) Składniki: (dla 4 osób) 1 duży jogurt naturalny (400 gram) 3 średnie ogórki gruntowe sól pieprz(...)momentu, gdy ogórki puszczą wodę. Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze schłodzonym jogurtem, smakujemy, czy nie potrzeba jeszcze kwasku, cukru, bądź soli i gotowe. Smacznego
Wołowina od rekinaNajczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo(...)sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychWspomnimy za to o marynowanym czosnku, który zrobiliśmy. Marynowany czosnek doskonale uszlachetnia potrawy z jagnięcia. Upieczone na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych(...)razem z czosnkiem wrzucamy do wywaru. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Czosnek i morele przekładamy do słoika, zalewamy wywarem i porządnie zakręcamy. Przechowywany w lodówce zachowuje trwałość około roku. Smacznego
Marder&Marder ManufactureDo nasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa
Maminek kulinarnyktórego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania(...)lekko zmiękły, ale aby nie zaczęły puszczać wody. Dodać ugotowany i obrany bób. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanierazu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P ) Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;) Składniki: Na sałatkę: 1,5kg cukinii 0,5kg marchewki 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól Zalewa: 4,5 szklanki wody szklanka octu szklanka cukru Cukinię ścieramy na tarce(...)przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy włożyć gorące warzywa, zakręcić i odstawić słoik do góry dnem. Ja jestem bojuch i swoje słoiki dodatkowo zapasteryzowałam przez 15 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można(...)najmniej 4 dni. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że oliwa lekko stężeje, nie martwcie się. Wystarczy słoik wyciągnąć z lodówki i postawić na blacie na kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepracy i potraktować jako obiad :) W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu(...)salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj smaki z dzieciństwa czyli groszek z marchewką. Odkąd pamiętam był to jeden z moich ulubionych dodatków. Żadne surówki czy sałatki nie mogły się równać z groszkiem z marchewką. Moi domownicy też go lubią i często zanim zasiądziemy do obiadu, to jeden przez drugiego wyjada po cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało(...)łyżki gęstej śmietany . Puszkę groszku otworzyć i przepłukać na sicie. Wsypać do marchewki i wymieszać. Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaProponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepło jak i na zimno. -4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok
Maminek kulinarny