Uwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk(...)maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkifarsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego(...)olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać aż ser się rozpuści. Dodać ugotowane kluseczki i wszystko razem wymieszać. Smacznego
JaglusiaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiWitajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco(...)smaku solą i pieprzem.Warzywa można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. W 50 ml rozpuścić 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać do warzyw. Podawać z rybą , mięsem lub czym wolicie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliLepiej umyć buraki, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku, a następnie po ostudzeniu obrać ze skórki. Przy takim sposobie obróbki termicznej zachowamy więcej witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal, 16 g białka, 14 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 2 małe buraki(...)sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, na nich układamy kawałki buraków, posypujemy serkiem wiejskim odsączonym z zalewy oraz orzechami włoskimi. Całość skrapiamy delikatnie miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni KatieKażdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie
Smaki EwyWakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca. Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków
Niezły Młynekświęta i parę cm więcej w biodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa pomidorki(...)mniejsze kawałki i delikatnie polewamy oliwą. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy podsmażonym boczkiem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Na wierzch wykładamy jajko, solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego :) Tę piękną deskę do krojenia w kratkę, którą widzicie na zdjęciach i znacie już z tego wpisu KLIK , dostałam od sklepu internetowego Rossi.pl
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!racji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :) Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 2 świeże gruszki rukola migdały(...)wykładamy nasze gruszki w czerwonym winie. Ser camembert kroimy w trójkąty i układamy na rukoli. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i polewamy redukcją balsamiczną. Na końcu posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego
kulinarnyJaCzas na rybę tym razem wędzoną. Pasta z wędzonej makreli, twarożku , ogórka, jajka- jest doskonała do pieczywa zarówno na śniadanie jak i na kolację. Polecam. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewyswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony(...)kukurydzy: Następnie kurczaka, oliwki, korniszony i patisona: Na to warstwa majonezu i ketchup: Warstwy powtórzyć. Zakończyć warstwą kapusty, polać majonezem i ketchupem, posypać startym na grubej tarce serem żółtym: Smacznego
głodny alergiktylko jako przepis na Wigilię , czy Boże Narodzenie, ale także na Sylwestra lub inną imprezę :) Poza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad(...)liść laurowy pół łyżeczki soli *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie marynowane w occie: Śledzie wymoczyć w mleku (są wtedy wyjątkowo kruche i smaczne) lub ewentualnie w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (a najlepiej przez całą noc), aby pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej posmakować kawałek ryby i ocenić, czy taki poziom soli nam odpowiada
Kulinarne Przebojenajpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu. Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo jak sos czosnkowy , a może nawet bardziej? :) Nie powinien być on przechowywany w lodówce dłużej niż(...)natkę pietruszki drobno posiekać. Maślankę wymieszać z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać czosnek, szczypiorek, koperek i natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sos ranczerski (farmerski) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeGessler ograniczają się jedynie do użycia soli i pieprzu jako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła(...)mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Gotowe kotlety mielone podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona