Pesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony
PysiaGotuje.plDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości
Kuchnia PROzdrowotnaWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim
Kuchnia Łukaszaniej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich(...)dużo głosów na tak, że oczekujecie od nas filmików kulinarnych, zastanowimy się nad przyspieszeniem tego procesu Wnioski, prośby, skargi, zażalenia w komentarzach prosimy SMACZNEGO!!! Artykuł Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plPyszna, łatwa i efektowna sałatka. :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g) 500 g pomidorków koktajlowych 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku) 350 g szynki 1 ogórek (duży) mała puszka kukurydzy 1 por 250 ml majonezu light 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego kilka kropel soku z limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek(...)przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki tortellini. Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
DominikaDolcidziałce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody 1 szklanka octu(...)ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć słoiki z garnka i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego
Gosia gotujecukierniczymi. Popołudniem siedamy zmęczeni zwiedzaniem w jednej przyulicznej knajpce. Jemy lekki obiad – próbuję ślimaków i z zaskoczeniem stwierdzam, że w połączeniu z zielonym pesto i czosnkiem smakują bardzo smacznie! Często zamawianą przekąska lub daniem głównym w Paryżu są tzw. talerze, na których goście restauracji mogą znaleźć różne rodzaje serów, pasztet, cieniutko pokrojone wędliny, zieloną sałatę czy ogórka z cebulką(...)jedliśmy swój ranny posiłek, stoliki coraz bardziej się zapełniały… Francuzi zajmowali miejsca, wyjmowali przed chwilą kupioną gazetę, zamawiali kawę z croissantem lub właśnie typowy zestaw śniadaniowy… Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych
Raj dla PodniebieniaJedna z moich ulubionych sałatek do obiadu. Jako że kapusta jest praktycznie dostępna cały rok, to można ją przyrządzać na okrągło i mnie się nie nudzi Polecam! Składniki: 1/2 niewielkiej główki kapusty (białej lub czerwonej) 2 łyżki octu winnego 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) kilka łodyg świeżego koperku lub pietruszki (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno(...)garnku, żeby przyprawy się wchłonęły zanim przełożymy do innego naczynia. Można serwować zarówno od razu na ciepło albo na zimno. Przechowywana w lodówce długo (do około tygodnia) zachowuje świeżość. Smacznego! Artykuł Gotowana kapusta do obiadu pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plS k ł a d n i k i: (dla 2-3 osób) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duża garść endywii - 5 ogórków małosolnych - 0
Gocha gotuje!Może nie jest teraz najlepszy czas na bób, ale dla chcącego nic trudnego. Ja wykorzystałam bób konserwowy. Danie ekspresowe. U mnie był dodatkiem do obiadu. A
Smaki EwyTakie jajka świetnie się komponują z różnymi sałatkami ,warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól(...)dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi z bazylią lub natką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodawać w różny sposób: układać warstwowo, na półmisku przeplatając kolejno składniki lub tak jak ja po prostu wymieszać wszystko. Metoda zależy od was i okazji na jaką jest szykowana sałatka. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu szczypta soli szczypta pieprzu(...)zmiażdżony czosnek dobrze ze sobą wymieszać i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Ostudzonego brokuła, słonecznik, kukurydzę, ser feta i przygotowany sos przemieszać ze sobą. Smacznego
talerz przyjemnościgustu sałatka z cukinii i papryki. Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry , ogórki konserwowe , sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni , sałatka z ogórków na zimę . Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 łyżeczki soli 8 dużych ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki chili w proszku 3 czerwone papryczki chili(...)ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. Smacznego
Codziennik KuchennySałatka z dziczyzną, prawdziwkami i czerwoną komosą ryżową wyszła super, lubię takie połączenia tematyczne ;) Udało mi się kupić comber dojrzewający z sarny, polecam jak gdzieś spotkacie :) Jako dodatek świetnie sprawdził się zielony pieprz, a prawdziwków podsmażonych na klarowanym maśle chyba nie muszę zachwalać ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół małej sałaty pęczek liści mniszka lekarskiego 2 garście rukoli(...)cebulę i zielony pieprz oraz prawdziwki, które należ wcześniej pokroić w plasterki i podsmażyć na klarowanym maśle. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i polewamy sosem z oleju i octu. Smacznego
Quinoa Raz!Prosta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę(...)ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja