Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiDla jednych zbyt odważne, a dla innych uzależniające. O czym mowa? O połączeniu fety i arbuza. Ja je uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść i jeść.... :) A
DefinicjaSmakuPrzyznam,że pierwszy raz kupiłam i jadłam sałatę rzymską. Mi tak podana zasmakowała, ale reszta domowników stwierdziła kup i następnym razem zrób po swojemu. Tak zrobię
Kuchnia z widokiem na ogródTopinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje " Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko
Stare GarySurówka z białej rzodkwi oprócz zdecydowanego smaku zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Podobno biała rzodkiew ma też działanie odchudzające, ale może przekonamy się
Maminek kulinarnymoich ulubionych dań z ziemniaków . Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa(...)minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego! Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki będą szybciej miękkie, a zapiekanka będzie bardziej kremowa. The post Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaoctu wkłada się od pokoleń. Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego). Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę - w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków, zwłaszcza kiedy(...)Odcedzić. Grzyby poukładać ciasno w słoiczkach. Do drugiego garnka włożyć wszystkie składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać przygotowane grzyby. Zakręcić i pasteryzować 15 minut. Smacznego! Ps . Do zalewy można dodać świeżą cebulkę, by smak był bardziej wyrazisty i domowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyjaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym). Taka pełna witamin miseczka jest idealną propozycją zarówno na śniadanie lub letnią kolację, a nawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami* 300 ml wody + mała(...)kostkę jabłka, maliny, obrane i pokrojone nektarynki oraz po kilka czereśni bez pestek). Całość delikatnie polewamy jogurtowym dresingiem. Podajemy. Kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym) Smacznego
Słodkie okruszkirobienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną. Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)wspólnego przygotowania obiadu. I to był prawdziwy sukces. Dzieci nie tylko wspaniale sobie poradziły z gotowaniem, ale przede wszystkim zjadły z apetytem przekonując się, że zdrowe jedzenie jest naprawdę smaczne. Od dwóch tygodni mam w domu Pierwszoklasistę. Wczoraj wróciłam z pierwszego szkolnego zebrania. Już wiem co przewiduje program nauczania na ten rok i że ścieżka matematyczna zakłada naukę liczenia
KUCHARNIABardzo dobra sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki 110 g groszku cukrowego 100 g fasolki szparagowej 2 kolby kukurydzy 1 czerwona cebula 1 długa papryka 1 ostra papryczka chili 2 ząbki czosnku saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia 2 duże(...)dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego
Stare Garynadal musiały być one szybkie ze względu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak(...)młotkiem przez folię spożywcza (zapobiega dziurawieniu mięsa), maczać w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w panierce. Na patelnię nalać olej, rozgrzać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsałatka, której nie może zabraknąć w mojej zimowej spiżarni.Jest przepyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle uniwersalna. Świetnie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Ja ją wręcz uwielbiam jeść z domowym pasztetem . Gorąco polecam jej zrobienie. Składniki : 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg papryki zielonej 0,5 kg papryki pomarańczowej 0,5 kg papryki(...)wysokości słoików i zagotować i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego
Gosia gotujezobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie. Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy. Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie Będziecie potrzebowali około 100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce , był(...)Sałatę przełóżcie do miski. Figi pokrójcie na grubsze kawałki- mogą być ósemki. Pokruszcie drobno gorgonzole. Delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki, posypcie pestkami granatu i orzechami. Dresingiem polewajcie bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSmaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją
Moja smaczna kuchniaTakie buraczki to bardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku. Składniki na 2 osoby
Ze smakiem bez glutenuFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym. Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Fanom szpinaku polecam także przepisy: Kulki szpinakowe Sałatka ze szpinaku i pieczarek Dip szpinakowy
My Chcemy JeśćSoczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze(...)Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakuZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu
Marder&Marder ManufactureParatha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały. Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę podsmażamy. Smacznego
Moniki SmakołykiPięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Szybka przekąska, kiedy jesteśmy głodni a nie mamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zamiast kalafiora można dodać brokuły, lub użyć jednego i drugiego. Można dodać również paprykę pokrojona w paski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki
IMPRESJA SMAKUGoście zapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże
Maminek kulinarny