slonecznika - 15 przepisów

Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 174

jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikowrozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane i calosc zagotowac.Wrzucic pestki slonecznika i mase wystudzicmase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec(...)SMACZNEGO !UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co zjeść na śniadanie? Co to jest krem budwig? 128

świeżo i drobno zmielonych:  w wersji z glutenem owsa lub jeczmienia w wersji bezglutenowej: prosa lub komosy ryżowej   4. Rośliny oleiste. 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren: lnu, slonecznika, sezamu, dyni, migdałów, orzechów. 5. Owoce  150 -200 g owoców z danej pory roku, najlepiej z uprawy ekologicznej. I sok z połówki cytryny. Przygotowanie Biały serek i olej (najlepiej(...)humor i na dobry początek dnia. Ponadto dodajemy olej rzepakowy ze względu na dobry stosunek omega 3 do omega 6 i dostepną cenę. Dorzucamy świeżo zmielone ziarna lnu, dyni, slonecznika (to moja ulubiona wersja). I sok z połówki cytryny. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer Enregistrer Enregistrer 2,775 total views, 30 views today Tweetnij The post

MODA NA BIO
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 159

skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa -290 gprazone ziarno slonecznika-90 gwoda-210 gdrozdze instant-2,5 gsol-10 gsyrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczkalamane ziarno zyto-75 g+75 ml wodyzakwas zytni-170 gWykonanie:przygotowac zakwas-90 g maki(...)dojrzalnamoczyc ziarno lamanego zyta-70 g ziarna zalac 70 ml wody i odstawic przykryte w miseczce folia spozywcza na noc,lub zalac wrzaca woda krotko przed przygotowaniem chlebaziarno slonecznika uprazyc na patelni do misy miksera wlozyc wszystkie odwazone skladniki z przepisu ,w tym zakwas,namoczone lamane ziarno zyta i przestudzony uprazony slonecznik i mieszac 3 minuty na I predkosci.Wlaczamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA WIOSENNA 161

dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego.  SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Warzywa myję. Rzodkiewki, pomidory, czerwoną paprykę kroję w plastry. Na talerz wsypuję mix sałat

Gotowanie Patki
BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC 238

śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią) - 500g masy krówkowej Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni (na średnim palniku, mieszając), do lekkiego zrumienienia, następnie dodać masło, ksylitol

Smaczne Zdrowe
Ciasto Słonecznikowe 129

cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Boćwina z fasolką i słonecznikiem 159

pietruszka nać i korzen pęczek boćwiny woda około 2-2,5l śmietana mala 36% fasolka drobna 30-40dag 1 cebula czerwona parę sztuk szczypiorku 3/4 szkl.prażonego slonecznika ocet jabłkowy 2-3 łyżki pół łyżeczki cukru Vegeta Natur -do smaku ( Przyprawa warzywna Vegeta – któż jej nie zna? Pomysł chorwackiej firmyPodravka ) czosnek 2-3 zabki

w mojej kuchni
chleb z ziarnami 156

szczelnie w folię i zostawić na całą noc w ciepłym miejscu.            RANO...2 szkl.mąki 1/2 szkl.wody ,30g slonecznika uprażonego wcześniej,30g.siemienia lnianego,1 łyżka oliwy,1 lyżeczka soli

w mojej kuchni
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 124

kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy 20-25 minut.Studzimy na kratce,Udanego wypieku!Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 117

zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 106

zakwas dokladnie odwazone wymieszac lyzka,przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godzin.Namaczanke z ziaren mozemy przygotowac poznym wieczorem.Uzywamy ulubionych pestek.W okraglym chlebie uzylam czarnego sezamu i pestek slonecznika,w owalnym bochenku tylko siemienia lnianego.Nastepnego dnia rano wyrosniety zaczyn pszenny,namoczone ziarna i pozostale skladniki z przepisu wyrabiamy dokladnie  robotem.Przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 130

zakwsuNAMOCZONE ZIARNO :  ziarna zalac woda i przykryc folia spozywcza,aby zapobiec parowaniu.W przypadku bardzo twardych(lamana pszenica,zyto,proso,grube kasze) zalewac wrzatkiem.Uzylam 30g lamanego zyta,30g slonecznika i 20g siemienia lnianego.MIESZANIE :Wlozyc wszystkie skladniki do misy robota i mieszac 3 minuty na I predkosci.Sprawdzic hydracje,w razie potrzeby dolewajac wody,by ciasto bylo srednio luzne.Na II predkosci mieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki w 51 Weekendowej piekarni 161

maki pszennej razowej225g maki pszennej bialej3 lyzki oliwy z oliwek2 lyzki plynnego miodu1,5 lyzeczki soli morskiej2 lyzki mleka do smarowania (ja zapomnialam ich posmarowac)50g mieszaniki ziaren np slonecznika, siemienia, maku, dyniwykonanie:W przypadku swiezych drozdzy do 4 lyzek letniej wody wkruszamy drozdze, mieszamy i pozostawiamy na pare minut.Make z sola przesiac do duzej miski, dodac drozdze lub zaczyn

Przysmaki Karolki
Salatka w wiosennym stylu 191

stylu z zieloniutkimi i pysznymi kielkami slonecznika.To wspaniale danie dla wszystkich tych, ktorzy tak jak ja lubia zielenine na talerzu.Salatka z ciecierzycy z kielkami slonecznikaskladniki: puszka ciecierzycy 50g kielkow slonecznika 3 liscie salaty lodowej 8 polowek pomidorow suszonych z zalewy sos: 3 lyzki oliwy 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie:Do odsaczonej ciecierzycy dodajemy

Przysmaki Karolki