Pasta słonecznikowa z bazylią, nasionami chia i siemieniem lnianym Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, siemię lniane, nasiona chia, sól, wodę, olej lniany
nietadietaPasta słonecznikowa ze świeżą pietruszką, bazylią, nasionami chia Składniki: 1 szklanka słonecznika 2 ząbki czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 szklanka świeżej pietruszki 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki oleju z dynii 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, pietruszkę, bazylię, nasiona chia, sól, wodę
nietadietabrakowało, jak białego sera. Tak przygotowany twarożek w smaku bardzo przypomina ten "serowy", moje kubki smakowe zostały oszukane ;) Oczywiście możecie nadziać pomidorki zwykłym twarożkiem . Składniki: pół szklanki namoczonych ziaren słonecznika sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek sól, pieprz pomidorki koktajlowe do nadziewania Słonecznik moczymy przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnie odsączamy, dodajemy
Czerwona Porzeczkaciekawsze nie tylko mi, męska część porzeczkowej załogi też była zachwycona smakiem ;) Chyba nawet bardziej niż ja :D Składniki: puszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku ziaren słonecznika 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju sól, pieprz przyprawa do grilla Fasolę i słonecznik odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i blendujemy
Czerwona PorzeczkaDzisiaj nieco lżej na blogu, a więc sałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika. To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam(...)niesamowity smak, chyba już pisałam, więc nie będę się powtarzać Drukuj Sałata z rukoli z mozzarellą i suszonymi pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 łyżki nasion (słonecznik, dynia, orzeszki pinii - co tam macie) pół główki sałaty lodowej 3 garście rukoli 5 połówek suszonych pomidorów 8-10 kulek mozzarelli Sos 4 łyżki oliwy spod pomidorów 1 łyżka miodu pół łyżeczki
Mieszam w Garnkuszkl. mleka 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1/3 szkl. oleju 1 jajko+ odrobina mleka - do posmarowania dowolne ziarenka - do posypania ( u mnie sezam, czarnuszka, słonecznik) Wykonanie: Zrobic rozczyn z drożdży, z odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki mąki i cukru. Pozostawic na około 15 minut, aby "ruszył". Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę(...)jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka. Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok. 20 minut
Walijskie Pichceniepory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko(...)miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, dodając śmietanę. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego
Calzonella.comdomu, gwarantuję ;) Jest to znakomity dodatek do kanapek i makaronów. Pycha! Składniki: - dwie solidne garście rukoli - 1/4 szklanki miksu oliwy z olejem ( ja dałam nieco mniej) - 3 łyżki ziaren słonecznika - 2 obrane średnie ząbki czosnku - szczypta soli, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru i odrobinę cytryny dla zrównoważenia smaku. Na rozgrzaną patelnię wsypać ziarna słonecznika i uprażyć do uzyskania złotego koloru
Calzonella.compostaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić aby puścił sok. W międzyczasie pokroić tofu w dużą(...)papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillowac na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Skropić olejem sezamowym, do smaku można jeszcze
Monia miesza i gotujeszklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano garść łuskanego słonecznika sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski. Obrany czosnek siekamy razem z natką z pietruszki oraz suszonymi pomidorami i dodajemy do fasoli. Warzywa(...)skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do lodówki, na kilka godzin, aż smaki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniaduszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna(...)przez ok 5 minut, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy
Co na wege obiad?szpinaku 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/4 szklanki wody 3-4 jajka sól, słodka papryka ząbek czosnku 1/2 łyżki oleju kokosowego Sugerowane dodatki suszone pomidory wegański parmezan ( klik ) lub pestki słonecznika Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy mleko i wodę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy na patelnię. Smażymy bez przykrycia(...)otwarte drzwiczki. Gdy żółtka zetną się z góry, przyprawiamy papryką słodką i można zajadać! W zależności od dodatków, podajemy z pokrojonymi pomidorami suszonymi lub parmezanem wegańskim. Można też posypać słonecznikiem. Artykuł Zielona shakshuka, czyli pomysł na szybkie, zdrowe i proste śniadanie! pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowlsuszonymi pomidorami i bazylia pęczak (u mnie ok 200 ml suchego), ugotowany na sypko pomidory suszone z oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy
Dzieje kuchennej Wiewióryrodziny i niesamodzielności. Ale ostatnio do niej wracam. Z ogromną przyjemnością :) CIASTO Z KASZY MANNY Z ŻURAWINĄ Składniki: - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru lub miodu - 1 jajko - 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego - 100 gramów żurawiny suszonej Przygotowanie: Żurawinę zaparzamy w gorącej wodzie aż zmięknie. W misce(...)mieszamy: kaszę mannę, proszek do pieczenia, słonecznik, cukier. Dodajemy połączone: jajko i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy na 15-20 minut. Żurawinę osączamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Dociskamy lekko, żeby część żurawiny wtopiła się w ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Można posypać cukrem-pudrem
Życie zamknięte w smakuszklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę z solą(...)minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut
Ewusiowe Smaki