pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym(...)suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli też inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmąk pełnoziarnistych- pszennej, żytniej i orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa mąki żytniej . Myślę, że z samej mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były otręby, słonecznik i czarnuszka. Do wypieku domowego pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami! Składniki na 1 bochenek ok. 1kg: 600g mąki pełnoziarnistej 50g drożdży 1 łyżka(...)soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ciepłego mleka 400 ml ciepłej wody 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1 łyżka otrąb słonecznik łuskany olej do wysmarowania blachy Z łyżki mąki, mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem 10 minut- końcówki haki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub formujemy
Wrzosowa Polanasałatkę z brokułem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 120g jogurtu naturalnego 150g sera feta 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 łyżeczka cukru sól pieprz 3 łyżki łuskanego słonecznika Do posłodzonego wrzątku wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy 5-7 minut bez przykrycia. Odcedzamy. Po ostygnięciu przekładamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jogurt łączymy z przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem, bazylią i oregano. Ser kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki sos i fetę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika
Wrzosowa Polanaząbki czosnku 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy sos: sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżka sosu sojowego rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam, len, słonecznik - co kto lubi, Wykonanie: Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy, przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie, przygotowujemy warzywa do sałatki.Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, po chwili(...)się smażyły. Przygotowujemy sos: w soku z cytryny rozpuszczany miód , dolewamy oliwę, sos sojowy, dosypujemy ulubione zioła, doprawiamy pieprzem, łączymy z kaszą i warzywami, mieszamy, posypujemy sezamem, ziarenkami lnu, słonecznikiem. Smacznego
kgwjanczewomąki 20 g drożdży łyżka soli 500 g wody pół szklanki otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem(...)wyrabiać ciasto aby uzyskać gładką konsystencję.Można podzielić na 2 części i uformować zgrabne bochenki. Ja natomiast piekłam go we formie do babki. Bochenki zwilżyć wodą, posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać
Kubki smakukremowego tylko twardego 100 g wędzonego łososia 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów ziarenka z 1 małego owocu granatu garść łuskanych pestek słonecznika Rukole wkładamy do miski, dodajemy pokruszony ser, kawałki łososia. Pomidory kroimy na paseczki i dorzucamy do miski. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano. Studzimy i dodajemy do miski
Dzieje kuchennej Wiewiórypewnością, "pierogi ruskie" w tej wersji gościć będą u nas często. Od przygotowania pierwszej partii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie(...)arkusze o średnicy 25 cm) - sól, pieprz do smaku Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Słonecznik miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zeszkloną cebulkę. Dodajemy stłuczone ziemniaki, mieszamy dokładnie i doprawiamy. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod bieżącą wodą, wykładamy na talerz, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy
Smakuje zdrowowięcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo z wierzchniej warstwy. Mandarynki obieramy ze skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić na mniejsze kawałki(...)Fenkuł układamy na talerzu razem z owocem, posypujemy migdałami i słonecznikiem. Teraz przygotujcie sos – likier połączcie z miodem, ja całość podgrzałam by składniki się połączyły i polejcie sałatę. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 300g mąki żytniej razowej Typ 2000 300g mąki pszennej Typ 550 600ml letniej wody 5 łyżek zakwasu 1 łyżka soli 100g pestek słonecznika Sposób przygotowania: Obie mąki wymieszać, dodać sól, zakwas i wodę. Wsypać słonecznik. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto musi być dość klejące. Jeśli jest potrzeba to dosypać mąkę lub dolać wody. Ciasto przełożyć do brytfanki
Prosto i Smacznie z Anetąjest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże i nie zjełczałe czy gorzkie. To bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest(...)prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie na dwa sposoby. W piekarniku lub w automatach do chleba. Potrzebujemy tylko
Z Kuchni Do Kuchnisztucznego!) 1 jajko 3-4 łyżki zimnej wody 70 g mąki kukurydzianej + mąka do podsypywania 210 g mąki jaglanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżeczek łuskanego słonecznika, 2-3 łyżki przyprawy do pierników (np. z tego przepisu - klik) 1. Miód wraz z olejem wymieszaj (lub podgrzej) do płynnej konsystencji. 2. Słonecznik zmiel drobno w blenderze, następnie wymieszaj z dwoma
Powiedz dietom nielukrecjowe znajomi przywożą mi w prezencie z różnych stron świata :) Bo to zawsze jest dla mnie trafiony prezent :) Składniki : 2 jabłka fenkuł lub kilka małych bulwek łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy łyżka octu jabłkowego Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fenkuł dobrze wypłukać i pokroić w cienkie talarki razem z młodziutką natką. Posypać(...)uprażonym słonecznikiem. Polać oliwą i octem. Wymieszać i podawać :) ------ Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Rukola z mango do obiadu Surówka z czerwonej kapusty A niżej moje fenkuły wysiane w sierpniu. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich warzywnika
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli
Uwaga Babcia Piecze Chlebodlaniu zalewy, przepłukajcie cieciorkę na sitku 6 suszonych pomidorów, z zalewy 2 ząbki czosnku garść listków bazylii suszone oregano- ile chcesz u mnie pół łyżeczki 2 duże łyżki nasion słonecznika- upraż je na suchej patelni sól himalajska do smaku oliwa z oliwek kilka łyżek kawałeczek dyni pieczona papryka , u mnie 2 sztuki ...może być więcej Paprykę umyj, połóż(...)minut, a następnie ściągnij skórkę. Zejdzie bez problemu. Do naczynia włóż wszystkie składniki i zblenduj na pastę. Możesz zmiksować na zupełnie gładko, a możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz. Pasta jest idealna do smarowania "deseczek" czyli pieczywa chrupkiego. Może być dodatkiem do kanapek, koreczków a nawet do ugotowanej kaszy jaglanej.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony(...)zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie
greenscarf