osób): 1 brokuł (500 g), 1 woreczek kaszy gryczanej, 1 awokado, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (180 g netto), 1 słoiczek zielonych oliwek (170 g netto), 2 garści słonecznika łuskanego, sól, oregano, chilli, 3 liście laurowe, Przygotowanie: Brokuł umyć i podzielić na różyczki, gotować ok. 6-8 minut z dodatkiem liści laurowych i soli. Ugotować kaszę gryczaną. Awokado obrać(...)można je przekroić jeszcze na pół). Oliwki dodać w całości lub pokroić na ćwiartki. Pomidory odsączyć i pokroić w paski. Całość wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dodać podprażony słonecznik na suchej patelni. Przydatne: Czas przygotowania ok. 20 minut. Idealne na ciepło i na zimno. Jeśli mamy zamiar danie podgrzać np. na drugi dzień w pracy – wtedy należy skrócić
rozgotowanazapraszam Was na pyszny orkiszowy koktajl gruszkowy. Spróbujcie. Składniki: 1 gruszka 1 szklanka mleka 2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych 1/2 łyżki miodu do podania proponuję: fit snack ziarnisty słonecznik+sezam Piekarni Galicyjskiej Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy i wycinamy gniazda. Wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy 2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych i miód. Całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy(...)Podajemy od razu np. w towarzystwie fit snack ziarnistego słonecznik+sezam. Jeśli nasz koktajl ma być podany po jakimś czasie, przed spożyciem należy go dokładnie przemieszać. Smacznego
Słodkie okruszkiZapraszam Was na chrupiącą sałatkę z gruszką w miodowo-musztardowym sosie. Składniki: (porcja na 2 osoby) 2 garście ulubionego miksu sałat 10-12 orzechów laskowych 1 łyżka łuskanego słonecznika 1/2 łyżki płatków migdałowych 1 gruszka (chrupka, nie za miękka) 1/2 cytryny miodowo-musztardowy sos do mięs i sałat Roleski Przygotowanie: Rozłupane orzechy laskowe kroimy na pół, lub mniejsze kawałki(...)następnie wraz z moim gościem, kroiłyśmy dowolnie swoje porcje na talerzykach. Do naczynia, w którym podamy sałatkę wkładamy dwie garście miksu sałat, które mieszamy z połową chrupkich składników (orzechów, słonecznika i płatków migdałowych). Następnie układamy gruszki i posypujemy całość resztą chrupkich składników. Na koniec polewamy naszą sałatkę miodowo-musztardowym sosem (ilość sosu zależy od indywidualnych upodobań). Smacznego
Słodkie okruszkiChleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników(...)garnku Składniki 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową) 1,5 szkl płatków owsianych górskich 5 dag drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy
Mieszam w Garnkupowstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi(...)Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy
Podróż w kulinarianaprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką. W szklance mieszamy śmietanę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz do smaku. Mieszankę sałat polewamy(...)przed podaniem i dokładnie mieszamy, opcjonalnie możemy upróżyć słonecznik i sezam i wymieszać z sałatką
Piekielna Kuchnia Patikaszy jaglanej + 270 ml wody + szczypta soli 2 jajka 70 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki pestek słonecznika szklanka musli z suszonymi owocami (u mnie z egzotycznymi owocami) szklanka mąki pszennej 75 + 25 g czekolady (mniejsza część do dekoracji) Przygotowanie: Rozpoczynamy ugotowanie kaszy jaglanej. Do rondelka(...)masy jajecznej ciągle mieszając dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Nie bójcie się kasza nie ugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku
Kuchnia Łukaszaroszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam do ostygnięcia. 8 plasterków cukinii położyłam na suchej patelni i z obu stron je przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam(...)drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa. Prawda, że prosta? Smacznego
W kuchni u Moniki100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej(...)mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
FitKotSkładniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne
Łycha smakówSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety
Łycha smakówSkładniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoiczek czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki oliwy 1/3 awokado 1 gałązka selera naciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem(...)oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem
Łycha smakówfajne :). Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 6 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych garść rukoli garść uprażonych pestek słonecznika 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie(...)dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Do ciepłej jaglanki dodajemy resztę produktów: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone, rukolę i całość posypujemy słonecznikiem. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówwyszło super :) Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 2 bakłażany 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego garść uprażonych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem(...)Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówPotrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem
Łycha smaków