Dziś kupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą
BaRepasdosypywałam. Ale najczęściej dosypanie soli jest konieczne. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Zagotować i można podawać. Gdy wolimy zupy bardziej gęste, ilość mąki można zwiększyć.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny, dla mnie nawet bardziej kwaśny niż słodki. Doprawienie pozostawiam więc Wam, ilości przypraw są tylko orientacyjne.Smacznego
Smaczne Zdrowecałe tygodnie przed wyczekiwaną Wigilią, i tych, którzy zostawiają je na ostatni dzień. Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie chciałam Wam zaproponować kilka pomysłów na słodkie upominki, które mogą stanowić miłe dopełnienie prezentów pod choinką. Własnoręcznie przygotowane czekoladki to prosty i zarazem elegancki prezent. Do ich przygotowania możemy wykorzystać gotowe foremki sylikonowe (świąteczną wersję widziałam ostatnio(...)misce. Dodajemy skórkę pomarańczową i przekładamy do foremek. Na wierzch sypiemy pokrojone migdały. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby czekoladki zastygły. Jeśli się spieszymy możemy je włożyć do zamrażarki. Słodkie upominki - czekoladki pomarańczowe Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyzajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego. Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki 1 łyżeczka majeranku
Apetyczna babeczkaPrzyrządzam duszoną marchewkę z odrobiną soku z cytryny. Uwielbiam smak słodko kwaśny i właśnie ta marchewka tak smakuje. Marchewka słodko-kwaśna SKŁADNIKI: marchewka - 4 szt mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka masło - 2 łyżki cukier do smaku sok z cytryny sól PRZYGOTOWANIE: Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę, zalać niewielką ilością wody, osolić, gotować do miękkości. Następnie dodać masło
Kuchnia DanusiSłodka delicja na każdą okoliczność. Słodka delicja SKŁADNIKI: CIASTO mąka -2,5 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak margaryna -200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka NADZIENIE: jabłka-1 kg cukier waniliowy tłuszcz do formy PONADTO: śmietana 36%-1 szkl galaretka z owoców leśnych-1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić
Kuchnia DanusiZawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek
Kuchnia ŁukaszaPyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym . Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego znikła ze stołu bardzo szybko. Zapraszam! Składniki: 1 l mleka 2 szklanki ryżu 3 jaja 2 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez
Kuchnia Łukaszaprosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta
Kulinarne przygody GatityCiasto na babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne, kremowe, słodkie, pycha. Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych
Moniki Smakołykinajlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego(...)wyjmij je, przekrój wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami
Moniki Smakołykidobrze poinformowany optymista" autor (?) Komentarze kikimora666 2012/02/05 12:21:02 Wow, genialny pomysł! Nie jadłam jeszcze tahini na słodko. sowa_nie_sowa 2012/02/05 17:39:31 Kikimora666 , dla mnie to też pierwszy raz był:) Ale nie ostatni, będę wymyślać do czego jeszcze zastosować taką pastę:) Pozdrawiam! diablica66 2012/02/11(...)też jadam tahini na słodko, najczęściej właśnie jako dodatek do naleśników. U mnie nadzienie do nich składa się z tahini wymieszanej z miodem i gęstym jogurtem naturalnym. sowa_nie_sowa 2012/02/11 11:26:03 Diablica66 , z jogurtem na pewno też smaczne, ja używam najczęściej greckiego, jest mega gęsty:) Tahini to jest fajna baza i można eksperymentować z dodatkami:) Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowykońcu znalazłam chwilę, żeby walnąć się w hamaku i napisać recenzję, za którą zabierałam się od dosyć dawna. A książka Sigrid Verbert jest warta poświęcenia dłuższej chwili. "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" to książka, o której przed Bożym Narodzeniem było bardzo głośno. Pojawiło się mnóstwo pozytywnych recenzji, nie mogłam więc nie sprawdzić. Pierwsze wrażenie kiedy weźmiemy(...)niej zabraknąć przepisów. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa encyklopedia "drobnych" wypieków . Ciastka, ciasteczka z czekoladą i bez, na choinkę i pod choinkę ;) Jednak jak sama nazwa wskazuje na "słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj propozycja na szybką surówkę z marchwi i jabłka z dodatkiem rodzynek na słodko. Idealna dla słodkich łakomczuszków i dzieci. Powinna przypaść do gustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy
Kolizje SmakówUwielbiam omlety na słodko i na słono. Mój przepis na omlet jest szybki i prosty ( jak zwykle) Nie będę się zbytnio rozpisywać :) Więc lecimy z przepisem.... Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżka masła Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier ( jeśli jest(...)omlet na słodko) mieszamy, później dodajemy mąkę - mieszamy. Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Masę żółtkową łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę. Smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet będzie już lekko ścięty staram się go przerzucić jeszcze na drugą stronę. Podsmażam krótką chwilę. Omlet jest pyszny z dżemem, nutellą, owocami. Prawda że szybki
Olikowa kuchnia