Uwielbiam śliwki i borówki. Dlaczego więc nie wykorzystać tego duetu w cieście ? Co prawda wolę je jeść na surowo, ale w cieście też mają świetny smak. Jeśli lubicie ciasta ucierane to takie na pewno Wam zasmakuje. jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jak to u mnie zwykle bywa bardzo szybko znika. A le cóż jest przyjemniejszego jak widok
Ewa w kuchniPiekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieobydwoje jemy domowe jedzenie, bez polepszaczy, bez tłuszczy trans i innego badziewia. Potrzebujesz: Szklanka i 1/4 mąki pół kostki masła żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą
Matka Żywicielkaszklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie
SMYKWKUCHNIpolecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak.Do kaczki jak i pęczaku użyłam oleju rzepakowego, bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się dobrym
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowidła najlepsze są dojrzała słodkie węgierki . Rada : 1. Ja nie robię powideł ze świeżo zerwanych jędrnych śliwek, które maja dużo soku, zawsze wkładam je do chłodnego pomieszczenia nawet na kilka dni i dopiero wtedy , kiedy one trochę ” odparują ” przerabiam je na powidła . Tę radę usłyszałam od doświadczonej starszej gospodyni. 2. Najlepsze węgierki na powidła są po pierwszych przymrozkach(...)temu mawiała moja mama. Polecam powidła przygotowane w piekarniku, szybko i bez przypalania. Ta technika prostsza niż tradycyjne smażenie pozwala znacznie skrócić czas bez uszczerbku dla smaku powideł. Składniki : śliwki węgierki, 1/2 szklanki cukru na 1 kg śliwek. Sposób przygotowania : Dzień wcześniej : Umyte śliwki dryluję , przecinam je na pół i wyciągam pestki. 1 kg śliwek wkładam na dno brytfanny ( garnka
Pysznosci Babci BasiCześć :)Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty...Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćMocno czekoladowe ciasto salceson ze śliwkami. Niezwykle wilgotne, puszyste i wręcz uzależniające. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto salceson z pewnością wiele z Was kojarzy z dodatkiem jabłek. W uwagi na to, że mamy sezon na śliwki, postanowiłam przygotować salceson ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło przepysznie! Moim zdaniem, to ciasto ze śliwkami smakuje nawet lepiej niż z dodatkiem jabłek(...)kawy. Można je również przygotować, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Takie proste a takie pyszne, na pewno po skosztowaniu, każdy poprosi o dokładkę. Smacznego! CIASTO SALCESON ZE ŚLIWKAMI Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu
Przepiski.plNajłatwiejszy placek ze śliwkami Dziś prosty przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Prawdziwe ciasto zachciewajka, na szybko do kawy czy na weekend. Murzynek ze śliwkami to ciasto z owocami nie tylko na lato, można go zrobić zimą ze śliwek mrożonych czy suszonych. Obłędne ciasto, tak o nim powiedzieli moi goście. Nie żebym się chwaliła. 😉 Na stronie Dieta Moja(...)Pasja znajdziesz inne pomysły na śliwki. Wilgotny placek ze śliwkami Wszyscy lub większość chce szybkie ciasto na maślance, a ja proponuję obłędne ciasto czekoladowe ze śliwkami na wodzie gazowanej. Na takim samym spodzie piekę sernik Izaura, który gorąco polecam. Murzynek ze śliwkami to bardzo proste, szybkie i dekoracyjne ciasto. Ciemne ciasto, białe wiórki kokosowe i śliwki, do tego czekoladowe wykończenie
Dieta moja pasjatradycyjnie na Wigilię. Już minęło kilka dni od Wigilii...ale to nie szkodzi, by sobie takie pierożki właśnie teraz zrobić. Są wyjątkowe, bo mowa tu o pierogach ze śliwką kalifornijską. Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć(...)suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków. Nie tylko stanowi bardzo smaczną przekąskę, ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Suszone śliwki, zawierają dużo włókna roślinnego, dzięki czemu poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu czyszczeniu organizmu. Częste ich spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową i zapobiega zaparciom. Ponadto
Z Kuchni Do KuchniKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię
Zdrowa Kuchnia SowyBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryWiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem
Dzieje kuchennej WiewióryW tym sezonie nie robiłam ani raz crumble, aż się sama dziwię... Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy