zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje z chatneyem ze śliwek...lub grzybkami po węgiersku:). Smacznego
Apetyczna babeczkaDzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie
Pora coś zjeśćmąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, pokrój jadłka na czastki, wyloz dno okraglej tortownicy papierem do pieczenia. Ja ide na latwizne
Z Kuchni Do Kuchnitofu zdobyło popularność także wśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona
Z Kuchni Do Kuchniszybkie do zrobienia ,zdrowe i musiało mi wystarczyć na długo i zastąpić obiad. Składniki -granola z granatem Sante -pałeczki błonnikowe -Słoneczne Pola- ziarna prażone od Ziarenkowo -jogurt truskawkowy -śliwki i kiwi -mango kandyzowane od Skworcu Do miseczki wsyp pałeczki błonnikowe i dodaj jogurt oraz owoce. Nastęnie posyp Granolą... Dodaj prażone ziarna Słoneczne Pola. Kolejny raz jogurt i kandyzowane mango! Całość
Z Kuchni Do Kuchnisedna:)Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana próbowała
Chilli Czosnek i Oliwamiękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie
Moniki Smakołykiwiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli1 spora laska rabarbaruBakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką
Kulinarne przygody Gatitybieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej na noc , bo jutro może być już nie do spożycia , skwasi się :( Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam.Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe
Proste Potrawydań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych
NaKońcuJęzykadrożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki:1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce
Z miłości do słodkościsłodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem
Chilli Czosnek i Oliwakuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie
Chilli Czosnek i Oliwaktóre zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde. Ale czy to ważne?:)Ważne jest
Chilli Czosnek i Oliwapowstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto. Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia
prawdziwe jedzenie