Rumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze chwalicie, SWOJE KOCHACIE"! Zachwycamy się produktami z zagranicy, wszystkimi delikatesami i towarami z górnej, wdawałoby się, półki, które aby trafić na nasze stoły, pokonują setki czy nawet tysiące kilometrów. Przy okazji przegapiamy(...)Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy?M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, truskawka kaszubska, pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód
W kuchni Karmel-itkiupalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminioną sobotę spotkałam się z grupą blogerów w SmArt Studio w Warszawie na warsztatach fotograficznych zorganizowanych przez agencję PR Synertime reprezentowaną przez Marcina Firmantego i Anitę Śliwkę . Marcin od początku pilotował organizację konkursu dla marki Almette, w którym moje sernikowe tartaletki zdobyły wyróżnienie. Warsztaty fotograficzne prowadzili Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego domu. Aby uczyć się fotografować, trzeba było najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmało kaloryczne, gdyż jakość i zawartość składników odżywczych przekąsek jest bardzo istotna w naszym codziennym jadłospisie. Można te niezdrowe przekąski zastąpić zdrowymi, np.: Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba sobie niczego odmawiać!Smalczyk smakuje bardzo, bardzo podobnie do smalcu wytapianego ze słoniny. Najlepiej z ogórkiem małosolnym bądź kiszonym. Można też kombinować i podczas przygotowywania dodać jabłka, suszoną śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI. (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli
W kuchni Karmel-itkidomowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku
Zainspiruj się kuchniątego też względu nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Powiem nieskromnie tak: udał mi się tegoroczny kompot. Był idealny! Kompot z suszu 2 litry wody suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze) 1 jabłko2 mandarynki2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny goździki 1 łyżka przyprawy do grzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód
bastalenaKuchnia Alicji Marta z bloga Czereśniowa kuchnia Marzena z bloga Zacisze kuchenne Olimpia z bloga Pomysłowe pieczenie Renata S z bloga Forks'N'Canvas Śliwka z bloga Smakowity Chleb Tofka z bloga Para w kuchni Wisła z bloga Zapach chleba Z chlebowym pozdrowieniem
Moje domowe kucharzeniepomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego
Moje domowe kucharzenieSteki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami
Gotuj z Misiemnależących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK, produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie, chrupki zbożowe w czekoladzie mlecznej oraz chrupki zbożowe w polewie kakaowej
kolorowotorcikowomasła-62,5g-250ml mleka-50g drożdży-550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej)-szczypta soli-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki cukru trzcinowego+ owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki
Smaczne Zdroweburaczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna
Sajkofanka smakuPodajemy na talerz z kleksikeim sosu i przyozdabiamy małą słoną rybką ;) Ja nieco urozmaiciłam i dodałam jeszcze na wierzch nieco czatneja, który przygotowałam z agrestu i śliwek w wakacje. Wariacje smakowe nie do opisania! Smacznego
Sajkofanka smaku