Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych
Obiad gotowyLubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle
Gotuję TestujęSoczysta kiełbaska nadziana musztardą i słodką, suszoną śliwką, otulona plastrami szynki 😋 W zależności od okoliczności taka kiełbaska może stanowić ciekawy i błyskawiczny obiad lub szybką, imprezową
Kraina Miodem PłynącaSezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i
Słodki KompromisPamiętam bardzo dobrze starą śliwę na ogrodzie, pamiętam jak często przesiadywałam na jej grubych konarach i podglądałam ukryte w czeluściach liści ptaki, pamiętam że owoce miały
Słodki KompromisKiedyś robiłam troszkę podobne ciasto ze śliwkami, ale bez alkoholu...tamto było pyszne - muszę poszukać przepisu i zrobić je ponownie..to ciasto w sumie też jest
Moje domowe kucharzeniePleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche
Rozpustne gotowanieŚliwki w boczku (zboczone śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku
Poezja smakuPrzepis na śliwki w boczku jest dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu
MarcinChefW tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie
Passions hobbies lifeAromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo
https:KKuchniaMniamPrawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja? Mam
zadanie-gotowanieŚledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie
Codziennik KuchennyPyszny i prosty deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. 800ml. Mleka kokosowego 8 łyżki tapioki 4 łyżki syropu klonowego Laska wanilii Szczypta soli 4 łyżki
MarcinChefNa stole Wigilijnym w moim Domu nigdy nie zabrakło kompotu z suszu.Kiedyś owoce na taki kompot suszyła moja Babcia, a teraz można je dostać praktycznie
ChilliJemy