Książka gości u mnie od dawna, regularnie do niej zaglądam i właśnie się zorientowałam, że jeszcze nie wspominałam o niej na blogu. Jest to lektura zarówno dla pasjonatów gotowania jak i historii. Oprócz przepisów kulinarnych, jesteśmy uraczeni wiedzą o naczyniach, technikach przyrządzania i konserwowania potraw oraz szeroko rozumianych zwyczajach gastronomicznych. Autorzy odtworzyli receptury potraw średniowiecznych, ale bez obaw - dania są proste i dostosowane do współczesnej kuchni. Palenisko i gliniane gary nie ... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...