składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 140 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 budyń śmietankowy ½ kg śliwek cukier
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125
Domowy Smak JedzeniaCiasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki
Codziennik KuchennyAbsolutnie doskonałe ciasto ze śliwkami:) Co prawda określenie w nazwie „masa grysikowa” może być nieco mylące, gdyż nie jest to „masa” jako
Smaki Na TalerzuSzybkie śniadanie, które przygotujemy poprzedniego wieczoru - do tego sezonowy owoc - śliwka! Składniki: 200 g jogurtu naturalnego, 2 duże śliwki węgierki, 1/2 łyżeczki kakao, szczypta cynamonu, łyżeczka
Lena GotujeCiasto ze śliwkami, kardamonem i migdałami! Znajdź pretekst żeby upiec to ciasto! Koniecznie! Uwielbiam połączenie ciasta ucieranego i śliwek, mam wrażenie, że to najlepsze połączenie dla
SMYKWKUCHNISzybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tak
Rusty ForkPoranki są coraz zimniejsze, więc najwyższy czas przerzucić się na ciepłe, rozgrzewające śniadania. Dawniej tradycyjna owsianka była dla mnie początkiem każdego dnia. Teraz nadal często do
365 dni dookoła kuchniDzisiaj zapraszam na chutney z węgierek i czerwonej cebuli. Dość słodki ale również kwaskowaty dzięki zawartości octu z czerwonego wina. Idealny do wędlin, sera (mmmmmniam z
Mieszam w GarnkuPowidła śliwkowe o bardzo intensywnym smaku i pięknym ciemnym kolorze. To tradycyjny przepis z dawnych lat. Powidła smaży się przez 3
KuchniaWeDwoje.plTypowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków
Pyry na GazSkładniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1
Coś bym zjadłaKsiążka gości u mnie od dawna, regularnie do niej zaglądam i właśnie się zorientowałam, że jeszcze nie wspominałam o niej na blogu. Jest to lektura zarówno
Kasia SarnaKruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto:
Kolorowa kuchnia Elki