Ten piernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może
CiastkozercyŚliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem. Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne
W Moim Magicznym DomuŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma
Pyry na GazEh te wspomnienia, te powroty do przeszłości. Nic się nie cieszy takim zainteresowaniem wśród Panów, jak właśnie kuchnia regionalna. Z masy maili wybrałam te, które mogłam
Dieta moja pasjaPrzepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki (na 12
babka w formieSałatka do pracy, w sam raz jako dodatek do lunchu Czy zabieracie ze sobą do pracy lunch ? Ja, ostatnio codziennie pakuje pudełeczka i w drogę. Sałatka
Kuchnia na wzgórzuCo prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem nawet
Di gotujeMuszę przyznać, że z tego „sernika” jestem najbardziej dumna. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał
greenscarfMimo późnej jesieni i pierwszych opadów śniegu, śliwki są jeszcze dostępne. A nawet jak nie mamy świeżych, śmiało można sięgnąć po te mrożone lub z
Dieta moja pasjaOstatnie śliwki znalezione na targu, jeszcze pachną poprzednim miesiącem, słonecznymi dniami. Nie wiem czy już pisałam że listopad to dla mnie najgorszy miesiąc w roku więc
Moje Małe CzarowanieCiasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej
I LOVE LIFEKluski na parze robiła moja Babcia. Robiła je też moja Mama. W końcu przyszedł czas, bym zrobiła je i ja;) Do przygotowania klusek wykorzystałam odpowiednią wkładkę
Smaki Na TalerzuMiękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :) 3 jajka 3/4 szklanki cukru
https:KKuchniaMniamTo taki czas w ciągu roku kiedy dynia ciągle u nas ląduje w piekarniku, piekę i miksuję i tak w kółko. A niestety pure z dyni
Cooking for EmilyMłoda Piekareczka, jak niemal co dzień, na długo przed świtem ruszyła w daleką podróż do pracy. Jej rączy, mechaniczny rumak, nieodłączny i wierny towarzysz, tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrze