śledzie w - 500 przepisów (strona:7/34)

Śledzie korzenne 440

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie(...)kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka owinięta śledziem 201

Święta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się

Moniki Smakołyki
Śledź po grecku 385

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych.  Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego(...)pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew

Moniki Smakołyki
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 213

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit
Śledzie w pomidorach 472

moja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić(...)zagotowania i odstawić do ostudzenia.  Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić w kawałki. W litrowym słoiku układać na przemian warstwę śledzi i warstwę pomidorów. Wstawić do lodówki na min. 2 godz

Pasja Smaku
Śledzie z granatem i rodzynkami 158

połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.  Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu(...)rodzynki i pokrojone drobniutko chili. W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie.Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow.                 Smacznego

Gosia gotuje
Śledzie po kaszubsku 555

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak

Smakowity Blog Kulinarny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I PIETRUSZKĄ! 220

Niezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym!SKŁADNIKI:- 10 filetów śledzi- 2 jabłka szara reneta- 150 ml śmietany 18%- 150 ml jogurtu greckiego- pietruszkaŚledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli.Kroimy na kawałeczki.Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki.Mieszamy ze sobą.Marynujemy w lodówce przez noc.Gotowe

SMYKWKUCHNI
Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku 150

Klasyczne sushi jadam okazyjnie, bo nie przepadam za surową rybą. Co innego nasze śledzie, które bardzo lubię ;) Po lekturze pewnego artykułu na temat bakterii, które lubią rozwijać się na odstawionych węglowodanach, obiecuję sobie, że nie będę jeść ryżu, który trochę postał po ugotowaniu. Ale co jakiś czas, szczególnie wtedy, gdy przechodzę obok półek z żywnością azjatycką ;) sięgam po płatki nori(...)podłużne paski. Kładziemy płat nori na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas układamy rządek z pasków śledzia, awokado, imbiru. Posypujemy kiełkami. Górną krawędź (tę bez ryżu) smarujemy mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w oleju z cebulką 242

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy

NaKońcuJęzyka
Śledź po cygańsku 282

Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, żenie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu(...)cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą

Delicious Titbits
Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami. Galeria Sylwestrowych Propozycji. 118

roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. Łączą w sobie wszystkie tradycyjne świąteczne składniki i smaki, które bardzo lubię. Czytaj więcej

bistro mama
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 156

Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok z połowy cytrynypieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.3

Kuchnia domowa Ani
Kotlety ze śledzia 260

lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 190

Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki(...)śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!