Uwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki(...)przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami
Kolizje Smakówśledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź. Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie i szybko(...)można te śledzie przygotować by nie były nudne. Dwa przepisy które na pewno znajdą się na tegorocznym odświętnym stole oraz linki do poprzednich wpisów, które ukazały się na moim blogu już wcześniej. Dzięki uprzejmości firmy Seko, w tym roku to właśnie takie śledzie zagoszczą w moim domu. Przyznać się Wam muszę , że gdy otrzymałam produkty to byłam bardzo sceptycznie
Z Majeczką w kuchniŚledzie w sosie ogrodowym. Szybkie i proste danie. Ja przygotowując je niestety nie miałam szczypiorku, więc mój ogrodowy sos jest jakby ubogi, ale i tak pyszny. 1 kg śledzi matiasów 2 sosy greckie (w proszku) 3/4 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 1/2 łyżeczki kolendry (nasion) rozgniecione 3 ziarna jałowca rozgniecione 1 pęczek natki pietruszki(...)pęczek szczypiorku 3 duże cebule 1 łyżeczka cukru pieprz Śledzie namoczyć, wypłukać i pokroić w paski. Sos przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę i szczypiorek pokroić. Cebule także pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Wszystkie składnik razem wymieszać i odstawić na kilka godzin
Jadło i czytadłoDziś sucha środa, w moim domu obchodzimy postnie ten dzień, także dzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam! Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 8 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków 1/2 szklanki oleju 1 cebula 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz
Z Majeczką w kuchnizawierają bardzo mało ości. Tuszki niestety to rarytas dla cierpliwych, mają mnóstwo ości, które zdecydowanie wydłużają czas konsumpcji i mogą naprawdę zirytować. Ale dla tego smaku... po prostu warto. ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności) sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia(...)liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni
W kuchni Karmel-itkismakoszy dobrego śledzika proponuję tą szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko(...)łyżki majonezu przyprawy: vegeta, zioła prowansalskie, pieprz czarny WYKONANIE: śledzie kroimy w skośne paski, układamy na półmisku, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę białą i pół czerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji), przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos, na każdy kawałek śledzia kładziemy
Kuchnia BeatyDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel(...)duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko
Kuchenny Skrawek Niebawodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit MałgorzatyCzas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego(...)miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwyŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć(...)cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie(...)kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego
Oryginalny smakŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się
Moniki SmakołykiRybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego(...)pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew
Moniki Smakołyki