niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze, z kompozycją sałat z sosem miodowo musztardowym. Douglas Hill Cabernet Sauvignon z wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Drugie warsztaty „ Wino & ryby” . To doskonały łosoś z Alaski w trzech odsłonach oraz klasa(...)źródlanych potoków, dzikie łososie z Alaski rozwijają się w zgodzie z ich naturalnym cyklem życia. Są one częścią naturalnego ekosystemu. Żywią się wyłącznie naturalnym pokarmem takim jak zooplankton, krewetki, śledzie i inne żywe organizmy morskie. Dziki łosoś z Alaski cechuje się doskonała soczystością mięsa, wysoką zawartością cennych składników odżywczych oraz intensywną barwą wynikającą z żywienia się w sposób naturalny
królestwo garówsposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona
Karo in the Kitchenśledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami
kolorowotorcikowozupę możecie do papryk dodać puszkę pomidorów i dosypać więcej przypraw: łyżkę miodu, pół łyżki bazylii, pół łyżki oregano, łyżeczkę suszonej słodkiej papryki. Albo wypróbować nasz przepis na trzyskładnikowy sos pomidorowy . Pomidorowo-paprykowy krem przygotowany według tego przepisu można jeść jak chłodnik, na zimno (warto wtedy dobrze podgrzać ciabaty), albo delikatnie podgrzać. Zrobicie niezłe wrażenie, wyciągając taki lunch w pracy(...)sałatkę Cezara jest tyle ilu kucharzy, restauracji i blogów. Niedawno oglądaliśmy odcinek Kuchennych rewolucji, w którym kucharz z braku składników podawał sałatkę Cezara bez anchois, ale za to śledziem… Taka polska wersja – sałatka Czarka Wyglądało to dość paskudnie. A jak powinna wyglądać sałatka Cezara, żeby chociaż przypominać oryginał? Postanowiliśmy zrobić śledztwo w tej sprawie. Sałatę wymyślił włoski emigrant i restaurator
Niedzielny kucharzprzekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt
Szczęśliwa kuchniagrzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty
Z Kuchni Do Kuchnipolej wszystko sosem i posyp listkami tymianku. Podawaj od razu (sałatka na drugi dzień też jest dobra, ale gorzej wygląda, bo gorgonzola najprawdopodobniej zostanie zafarbowana przez buraki na różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaDodaj do sosu pomidorowego niteczki dyni makaronowej. Ułóż z nich okrąg, w który następnie wbij jajka. Smaż szakszukę, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwaprzekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa. Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaNie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 1-2 łyżeczki octu jabłkowego - w zależności od smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 liść
Grunt to przepis!