śledzie solone - 837 przepisów (strona:39/56)

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 134

musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję.  Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Śmietankowe ciasto podane z macerowanymi truskawkami z miętą 176

najbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 220

Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 204

Dodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 230

pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco

Zakręcony Widelec
Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem 138

Lekko posyp solą i pieprzem. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 216

smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli 5-10 minut (np. spaghetti gotuje się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzik pod pierzynką selerowo - jabłkową 136

Skorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek pora-jedno twarde kwaśne jabłko-100 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku   Ścieramy selera na grubych oczkach.   Podobnie obrane ze skórki jabłko.   Pora kroimy(...)drobno.Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzywi wszystko mieszamy.   Płaty śledziowe kroimy na niewielkie cząstki.      Na dno naczynia nakładamy niewielką ilość przygotowanej pierzynki a na niej układamy warstwę śledzików.   Przykrywamy pierzynką, na niej układamy kolejną warstwę śledzików i przykrywamy pierzynką.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Ziemniaki pieczone po szwedzku 312

grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi

mojewypiekiinietylko
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 149

solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.  Na końcu dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 161

dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 162

dopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, bo tuńczyk i kapary są słone). Dodaj majonez i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub dłoni zwilżonych wodą formuj małe kuleczki z farszu i umieszczaj je we wgłębieniach białek. Udekoruj kiełkami rzeżuchy. Polecam na wielkanocny stół albo na eleganckie przyjęcie. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa
Tilapia w cytrusach 164

śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty. Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli

Buniabaje w kuchni
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 225

oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku. Rozłóż sałatkę(...)grzankach, a na wierzchu ułóż mięso tuńczyka. Możesz też podać sałatkę tradycyjnie - wymieszaj wtedy tuńczyka z sałatką z fasoli i podaj z pieczywem czosnkowym. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w korzennej marynacie 102

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku

Gosia gotuje
Najszybszy Sposób Na Domowy Majonez 151

drobnymi zmianami ;) Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 gr 1 całe jajko szczypta pieprzu ( lepiej dawać biały, gdyż jest nie widoczny w majonezie) 1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (zależy czy lubicie słone rzeczy, na początek radzę dać 1/3, po spróbowaniu można sobie jeszcze dosolić) 3/4 łyżeczki musztardy 1/2 - 3/4 oleju (dałam rzepakowy - kiedy chcemy rzadszy majonez dajemy(...)gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji) 1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania. 2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 gr) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera  ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała szerokości dna słoika

Gotowanie...to proste !
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 176

orzechów włoskich, grubo posiekanych pestki z 1/2 granatu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki wyskrob z nich pestki, a następnie pokrój na cienkie plasterki. W misce umieść ogórka, orzechy włoskie, pul biber lub płatki chilli oraz(...)osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i polej powstałym dressingiem sałatkę. Wymieszaj i podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa 167

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć

Mix smaku
Ostatni weekend przed świętami. 142

moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem,  klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu(...)piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy  Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy

Kolizje Smaków