moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie że kropelkami, wlewać olej (wlewanie zajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli
moj przepis nanich czegoś pysznego. Chodziło o to, bym umieścił ten przepis na blogu. Okazało się, że Pani ta (bo to Pani), jest moją sąsiadką z okolicy i od jakiegoś czasu śledzi mojego bloga. Niesamowite, nie? Dziękuję za ten podarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler(...)pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne
BaRepassoku z 1/2 cytryny) i zmiksuj blenderem. Spróbuj i w razie czego dopraw sokiem z cytryny i solą. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa. Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni(...)się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatakim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić
Kuchnia Danusiwigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos:50ml jogurtu naturalnego50ml majonezu½ łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku¼ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy(...)dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy
Kolizje Smakówśledziem. Bardzo wyrazista w smaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i zwykłych rodzinnych spotkaniach. Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 6 płatów śledzia marynowanego 300 g makaronu ,,drobne muszelki” 460 g mieszanki marchew-groszek-kukurydza Orzech (klik) 4 ogórki kiszone 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Z płatów śledziowych(...)delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Mieszankę konserwową odsączamy na sicie. Kiszone ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzenieJesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Boczek lub Prosciutto podsmaż na chrupiąco na patelni, wyłów łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Boczek jest sam w sobie wystarczająco tłusty(...)mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapatelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj bakłażana i pomidora i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i wymieszaj. Dodaj ugotowany kuskus, ugotowaną ciecierzycę oraz grupo pokrojone migdały. Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Umieść je na blasze(...)piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż bakłażan po wbiciu widelca będzie miękki. Podawaj posypany świeżą miętą i opcjonalnie polany jogurtem naturalnym. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasię rozgotują, a sos się zredukuje. Doprawić szczyptą cukru oraz soli. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażana pokrój na 6 grubych plastrów, ułóż je na blasze, posyp lekko solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry. Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster(...)pomidora i listki bazylii. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawszystkim po drodze, tradycja to tradycja, musi trwać nadal. A co pojawi się na stole? W sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy(...)życzę!"Składniki:schab bez kości ok. 1,5 kgłyżeczka przyprawy do mięssól morska, pieprz kolorowybazyliaplasterki z 1 dużej pomarańczysuszone wiśnieoliwa z oliwekrękaw do pieczeniaSposób przygotowania:Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy do rękawa. Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone
Słodkie Przyjemnościserów twardych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie trzeba wcale mieć specjalistycznego sprzętu , wystarczy wiaderko po śledziach w którym trzeba zrobić dziurki i już mamy formę , parę kafli lub cegieł – posłuży Wam doskonale za prasę . Nic tylko próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)krowiego, pasteryzowanego 2,0 % – każde byle nie UHT szczypta bakterii termofilnych ( użyłam AT ) podpuszczka – ja użyłam w proszku ( dawkowanie jak zaleca producent – przy każdej jest inne ) 0,5 kg soli niejodowanej na solankę ( użyłam zwykłej jodowanej – wyszło ) 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam z wiaderka po kiszonej kapuście 1 kg , nakłuwając
Ogrodnik w podróżypomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje. Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i zostaw(...)wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaOjca. Zapewne u każdego na świątecznym stole one się także pojawiają. Dlatego ruszyłam trochę mózgownicą i stworzyłam coś swojego, nadal pozostającego w świątecznym klimacie. Z racji wrodzonej antypatii do śledzia zamieniłam go na tuńczyka. Co Wy na taki zestaw?? Sałatka z majonezem Winiary2 jajka ugotowane na twardopuszka tuńczyka w wodzie1/2 zielonego ogórka1/2 puszki kukurydzy2 łyżki majonezu Winiary1 łyżka jogurtu(...)Jajka pokroiłam w sporą kostkę; ogórka w paseczki (lub dużą kostkę); tuńczyka i kukurydzę odsączyłam z wody. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą, dodałam mix majonezu z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Wpis powstał w ramach konkursu Twój Smak Świąt. Oczywiście zdecydowałam się na udział w nim ze względu na jedyny i najlepszy pod słońcem majonez... Winiary
bastalenarobimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku 150 gramów pieczarek marynowanych 300 gramów(...)pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę i jogurt. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
Garniec Magalie