jest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy(...)przepyszny! Mam nadzieję, że wszystkie wskazówki i podpowiedzi przydadzą się Wam podczas przygotowywania czy to pieczonych warzyw czy grillowania ryb. Poniżej podaję dodatkowo ilości użytych składników. WARZYWA : dwie-trzy marchewki, dwie pietruszki, dwie cukinie, jedna cebula, 2 łyżeczki miodu + 1 łyżeczka letniej wody, sól himalajska, jedna-dwie łyżeczki mieszanki przypraw marokańskich, 1 płaska łyżeczka sumaku, około 10 łyżek
SMYKWKUCHNIwięc z zaciekawieniem, czasem nawet uważnie studiuję różne wpisy (bo wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o ludziach, blogach, blogowaniu, życiu; w ogóle to chyba o wszystkim - kto śledzi blogosferę, ten wie), ale blogowo raczej omijam. Tym razem jednak postanowiłam się pobawić, bo bloga Ani, jak i samą Anię zresztą, lubię bardzo. Nie znamy się osobiście, ale myślę(...)już tej reklamy, bo jeszcze ktoś pomyśli, że mi za nią zapłacono! Pierwszym punktem wyzwania jest opisanie wakacyjnej lektury. Ja posunę się krok dalej - skoro lato trwa aż dziewięćdziesiąt trzy dni zakładam, że jedna książka to zdecydowanie za mało. Chciałabym więc Wam polecić całą serię książek, w których zakochałam się już dobre dziesięć lat temu, a dopiero teraz dane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykład nastawienia zakwasu na barszcz, ilość obowiązków jakie czekać nas będą z końcem grudnia znacznie się zmniejszy. Polecam tą metodę, szczególnie dlatego, że to jedyny sposób na święta bez wspomagaczy. Więc, jeśli nie chcecie wlewać w sobie hektolitrów kawy i wspomagać się przeróżnymi dopalaczami warto zaprzyjaźnić się z tym kalendarzem. Wigilii(...)czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią) W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie do zamrażalnika
kuron.com.plsiebie spisuję przepisy, sposoby i uwagi, zdarza mi się coś zamącić w garze, spisać na luźnej kartce i… zwyczajnie zgubić. Kartki w dalszym ciągu nie znalazłam, ale coś mnie tknęło żeby zerknąć w zdjęcia, które robiłam odtwarzając przepis. Na zdjęciu znalazła się kartka i jestem w stanie ją rozczytać! Uratowani! W tym roku śledzie w occie będą na naszym wigilijnym(...)można też zrobić go samemu – tak jak napisałam wcześniej wystarczy gałązkę zalać octem winnym i odstawić na 2-3 tygodnie. Ja chciałam mocny ocet – zanurzyłam w 250ml octu winnego trzy piętnastocentymetrowe gałązki estragonu – wyszło idealnie. Do zrobienia zalewy na półlitrowy słoik śledzi potrzeba zaledwie 100ml octu. Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie
Karo in the Kitchenśledzi blog ten wie, że mój mąż jest wielkim fanem wypieków maślanych. Wszelkie chałki, bułki czy rogale w pochłanianiu mu nie są straszne. Niestety, w sklepach ciężko uraczyć takie tradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane(...)już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe, te złote świetnie smakują kilka dni. Przepis pochodzi stąd , jednak ja nieco zmieniłam sposób wykonania. Samo ciasto jak zwykle wyrabiałam w misie robota. Jeśli nie wiecie jak zrobić rogaliki, to nic strasznego. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg i kroimy po przekątnych, tak jak pizze. Potem
Mieszam w Garnkuślimaki Normy społeczne obowiązujące przy stole zależą od kultury. Wszyscy wiedzą że Azjaci używają pałeczek, mało kto wie, iż w dobrym guście jest tam głośne siorbanie – w ten sposób dajemy do zrozumienia że jesteśmy zadowoleni ze smaku. Arabowie i Hindusi za normalne uznają dostarczanie pożywienia do ust palcami prawej ręki. W kulturze europejskiej natomiast potrzebujemy noża i widelca. Widelec(...)Szczęśliwie w obu przypadkach zasada postępowania jest taka sama. Skrajnie położone sztućce używane są w pierwszej kolejności, potem kolejne i następne. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podawane są przy serwowaniu kolejnych dań. W przypadku nakrycia podstawowego, na stole zauważymy sztućce do obiadu składającego się z trzech dań. Po prawej stronie bliżej talerza będzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarnować żywności? Zadbaj o odpowiednie przechowywanie : dostosuj sposób przechowywania produktu. Zbyt wiele produktów gnije lub wysycha przez złe warunki przechowywania. Czytaj informacje na opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały(...)młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań. Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie. W domu często organizuję zabawę w "trzy składniki". Mam trzy składniki wyciągnięte z lodówki i szybko zastanawiamy się z rodziną co można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników
AZgotuj!zapobiega spaleniu się potrawy. Warto zaznaczyć, że dźwięk podczas pracy nie należy do uciążliwych. Maszyna pracuje zdecydowanie ciszej niż piekarnik z włączonym termoobiegiem, za co ogromny plus. Nie sposób wspomnieć również o tym, że w zestawie wraz z Purifry otrzymujemy instrukcję obsługi z ciekawymi, łatwymi do przygotowania przepisami. Ponadto, na przednim panelu frytkownicy znajdują się informacje o rekomendowanym czasie(...)funkcjach... przejdźmy zatem do najciekawszej części, a mianowicie do przygotowywania potraw! Na wstępie pisałam, że nie jest to typowa frytkownica ani piekarnik. Jest to wielofunkcyjna, kompaktowa maszyna, która oferuje trzy możliwości obróbki termicznej: smażenie beztłuszczowe, pieczenie i grillowanie. Na pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około
Poranek na słodkoproszek do pieczenia spulchnia ciasto i sprawia, że jest bardziej kruche. Trzeba jednak zachować umiar w stosowaniu. Zbyt duża ilość może spowodować, że ciasto będzie mało niemiły piekący smak. Sposoby jak uratować ciasto kruche: jeśli zostały połączone wszystkie składniki, a mimo to w przygotowanym cieście są wyczuwalne grudki, wystarczy wlać do ciasta kilka kropli oleju. Dzięki temu grudni rozpuszczą się(...)krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe daktyle mają bardzo
Ciastka - domowe słodkościwtedy jest jeszcze trudniej, bo nasze dania muszą być przystosowane do jedzenia w ruchu. Zauważyłam, że to, co podajemy na stół bardzo się zmienia. Już nie wystarcza śledź, półmisek wędlin i sałatka jarzynowa. Jemy zdrowiej, uważniej patrzymy na to, co podajemy. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowości, ale i zderzamy się z wyzwaniami naszych czasów (coraz częściej na imprezie pojawia(...)jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie. Tradycyjną sałatkę, zamiast pokrojonych w plastry składników, możemy podać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie będzie prezentować się na stole. Pietruszkę oraz bazylię drobno siekamy i wkładamy do miseczki. Dodajemy kilka łyżek
Poezja smakupiękny prezent dla najbliższych. Podobnie jak w przypadku soli ziołowej, oliwę możemy aromatyzować przeróżnymi dodatkami - ziołami, papryczkami chili, czosnkiem, skórką cytryny, pieprzem, grzybami (jak w oliwie truflowej). Ja przygotowałam trzy jej rodzaje - oliwę ze świeżym rozmarynem i tymiankiem, do której dodałam kuleczek czerwonego pieprzu dla uzyskania świątecznego, czerwono - zielonego zestawu kolorów, oliwę z papryczkami chilli oraz oliwę aromatyzowaną czosnkiem(...)mojego wpisu dowiecie się, jakie są ogólne zasady aromatyzowania oliwy, co pozwoli Wam na tworzenie własnych kompozycji smakowych :) Jak bezpiecznie aromatyzować oliwę? Uwaga na toksynę botulinową! Najprostszy sposób aromatyzowania oliwy polega po prostu na umieszczeniu w butelce wybranych składników i zalaniu ich oliwą. Ale uwaga - ta metoda nie jest do końca bezpieczna z uwagi na Clostridium botulinum , bardzo groźną bakterię
Chilli Czosnek i OliwaSprawdź inne wyszukiwania: