świąt też jakoś zanikł. Te ozdoby wystawiane ponad miesiącprędzej, straciły już swój urok. Nie czuję tegorocznych świąt.Postanowiłam więc wprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej,w kuchni rzecz jasna.Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycjęśledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO.(przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;)na 1 słoik pod gumę:4 płaty solonych
W kuchni Karmel-itkiJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek
IMPRESJA SMAKUśledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy. Za nim przejdę do przepisu chcę przedstawić trochę historii na temat śledzia. Przez całe stulecia śledzie stanowiły podstawowe pożywienie ludzi ubogich. Dostarczały bowiem dużo białka. Biedacy nadawali tej rybie, która chroniła ich od głodu, przydomek król śledź lub święty śledź. Pod koniec XVII w. na śledziach bogacili(...)Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi. Holendrzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tych ryb. To od holenderskiego słowa meisje , czyli dziewczyna, pochodzi nazwa doskonałego, młodego 2-3 letniego, śledzia-maties, który nie rozpoczął jeszcze tarła. Polacy od wieków kochają śledzie dlatego w czasie świąt ryb tych nie brakuje na stole. Ze śledziem
Kulinarne przemysleniaŚwięta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety
Kolizje Smakówśledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry) 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek 1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo
Codziennik KuchennyKolejne i ostatnie już przed świętami śledzie. Pewnie po świętach zrobię jeszcze nie jedne, nie drugie a może i trzecie bo je uwielbiam, tymczasem podaję przepis na pyszne, aromatyczne i chrupiące śledzie. Polecam je serdecznie bo warto je spróbować, miłośnicy śledzi nie mogą przejść obok nich spokojnie. Śledzie z rodzynkami i orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieburaki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz
Kulinarne przygody GatityŚledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikszuba ze stołu znika wyjątkowo szybko. Zapisz To jeden z tych śledziowych przepisów, który u mnie na stole gości nie tylko od święta, ale i zupełnie bez okazji – od lat to nasz ulubiony sposób na śledzia. Prosty, wyrazisty i niestety czasochłonny – ale wart każdej minuty spędzonej przy kuchennym blacie. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube
Karo in the KitchenŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę
Moniki Smakołykiwięc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy
codojedzeniaSzybie danie wigilijne ze śledzikami. Wesołych Świąt Śledzie namoczyć w wodzie i tak zostawić na 12 godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Śledziki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na śledziach. Wylać na śledzie 1/4 szklanki śmietany. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło(...)chwilkę smażyć. Wlać na patelnię 1 szklankę śmietany i wymieszać. Wylać wszystko z patelni na śledziki. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec 25 minut. Podawać gorące. Smacznego Wesołych Świąt
Kuchnia Pokoleń