składniki* 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18%* 3 ogórki konserwowe* 6-7 pieczarek marynowanych* 1 cebulka* pieprzSposób wykonaniaŚledzie wypłukać, ewentualnie chwilę
Mix smakuPyszne delikatny tatar śledziowy to kolejna propozycja z udziałem filetów śledziowych. Szybki do wykonania, niezwykle prosty i smaczny. Można przyrządzić go z dodatkiem octu z białego
Kolizje SmakówŚwięta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule i marchewkę drobno
Moniki SmakołykiDzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie
Kulinarne przygody GatityCześć ! Od dawna kusiło mnie zrobienie śledzi z suszonymi pomidorami. Połączenie to okazało się strzałem w 10 i śledzie te zagoszczą na moim stole podczas nadchodzących Świąt Jeśli lubicie śledzie, musicie spróbować tych ! Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
Moja pasja smakusą u nas w domu, w Gdańsku, stąd mój pomysł, aby zrobić te śledzie. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - próba przed świętami i tak nam posmakowały, że od razu je zjedliśmy. Drugi raz robiłam już na święta i czekają w lodówce na Wigilię. Przepis powstał po przeglądnięciu internetu, książek kucharskich oraz(...)jajka 500 ml maślanki olej do smażenia 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy pieprz Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągamy z maślanki, osuszamy i obtaczamy
Kuchnia MagdaLenyDziś przygotowałam pyszne śledzie w sosie tatarskim. I kiedy tak stałam nad tymi śledziami to przyszło mi do głowy, że już niedługo będą święta, a te śledzie będą doskonałe. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy
Dzieje kuchennej WiewióryŚledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności :) Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin(...)spędzonych w kuchni. 'śledzie po skandynawsku' Składniki: - 12 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry - 1 czerwona/biała cebula pokrojona w cienkie plastry - pęczek świeżego kopru * marynata: - 200ml jasnego octu winnego - 200ml wody - 250g cukru - 3 liście laurowe - 10 ziaren czarnego pieprzu - 3/4 łyżeczki owoców jałowca - 1-2 łyżeczki ziaren kminku
CookYourselfWpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać
kuchcikowniaŚledzie po kaszubsku czyli na słodko. Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie. Ja lubię słodycze i śledzie. Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta. Można go zmodyfikować wedle własnych smaków. Ja np. nie dodałam rodzynek. Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić. Składniki(...)powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu. Powinno się składniki gotować około 10 minut. Zalać nią śledzie i odstawić na około 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam
potrawyregionalneŚledzie po raz kolejny ,ale tym razem z ogórkiem kiszonym,bardzo fajnie smakuje takie połączenie . Ten rodzaj śledzia podaję na święta czy na imprezy różnego rodzaju i ma wielu zwolenników . Składniki 5 płatów śledzia matiasa 3 cebule 4 ogórki kiszone
Mój Smak