skrzydełka z kurczaka - 1671 przepisów (strona:73/112)

Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla 106

dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze roku. Doskonale smakuje z grillowanym kurczakiem Shoarma ( przepis tutaj>>> ), albo skrzydełkami hoisin ( przepis tutaj>>> ). Surówkę można podawać z każdym niemal daniem. Dobrze jest przygotować surówkę z wyprzedzeniem, aby dać jej kilka godzin na połączenie smaków

Moja Książka Kucharska
Rosół 124

podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu , teraz z Moim Bartkiem często go robimy, w końcu jesteśmy Małą Rodziną. Składniki na rosół 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek pora) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka jałowca(...)Przygotowanie Marchewki, pietruszkę i kawałek selera umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Por przekroić wzdłuż i umyć. Warzywa korzeniowe pokroić w grube słupki lub plastry. Kurczaka umyć, podzielić na porcje – skrzydełka, korpus, uda, podudzia, szyję, piersi. Te ostatnie odłożyć do wykorzystania w innym daniu, pozostałe części włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować do momentu zawrzenia

niecodziennikpary
Chrupiące ramionka 184

Pyszne chrupiące ramionka z kurczaka, oczywiście mogą to być skrzydełka pocięte na kawałki,ale ja akurat miałam kupione same ramiona. ramionka z kurczka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta jajka bułka tarta Ramionka umyć, obgotować  (około 10 min ) w wodzie z dodatkiem przypraw.Wystudzić.Panierować w roztrzepanych i doprawionych jajkach a następnie w  bułce tartej.Sma

Moje domowe kucharzenie
Zupa z fasolką szparagową i ryżem 245

zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż.  Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa koperkowa 170

Dlatego postanowiłam go wykorzystać do   pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody

Kulinarne przemyslenia
Grochówa na wędzonych golonkach 217

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki

Różowa kuchnia
Tradycyjna zupa ogórkowa 211

Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :)  Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!).  Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare przepisy z polskich książek kucharskich

Garniec Magalie
ZUPA SZCZAWIOWA 122

jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka

potrawyregionalne
Rosół z makaronem 218

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjna pomidorowa na rosole 267

mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w marchewce z bobem 271

ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso

https:KKuchniaMniam
Wywar drobiowy - baza na zupy 226

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny

Atlas Smaków
Kasza gryczana z sosem drobiowym 373

surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę

Gospodyni Miejska
Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 90

tacką ociekową (lub na środku rusztu przy odkręconych bocznych palnikach w przypadku grilla gazowego). Tą metodą najlepiej grillować mięsa, które potrzebują ponad 20 minut obróbki, np. pieczeni czy kurczaka w całości. Grillowanie metodą pół na pół to połączenie metod pośredniej i bezpośredniej. Jest ona stosowana w szczególnych przypadkach, np. gdy chcemy przyrządzić na grillu stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty(...)czosnku przeciśniętego przez praskę,  miodu,  słodkiej papryki w proszku,  soli i pieprzu.  Po wymieszaniu składników natrzyj mięso marynatą. Mogą to być zarówno skrzydełka, udka, jak i piersi z kurczaka. Warto, by mięso marynowało się przynajmniej przez 2 lub 3 godziny. Nie bój się jednak eksperymentować. Pamiętaj, że główna zasada jest taka, żeby w marynacie pojawiły się

Rozdomowiona
Pieczone pałki kurczaka z chrupiącą skórką 105

Pieczony kurczak to klasyk wśród polskich obiadów, u nas w domu gości mniej więcej raz w tygodniu. Pieczemy czasem całego kurczaka, czasem ćwiartki, czasem pałki a czasem skrzydełka. To sprawdzony obiad który zawsze jemy ze smakiem. Poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na przygotowanie idealnego mięsa z kurczaka oraz patent na uzyskanie cudownie chrupiącej, złocistej skórki i soczystego mięsa. Nie trzeba

ProstePesto.pl
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 88

tyle samo kulek ziela angielskiego pół szklanki bułki tartej ⅓ szklanki gotowego rosołu po 1 łyżeczce: majeranku, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich suszona żurawina (opcjonalnie) sól, pieprz Rosół: Kurczaka porcjujemy (dzielimy na piersi, udka, skrzydełka) i namaczamy w bardzo zimnej wodzie – im dłużej będzie leżał, tym bardziej klarowny rosół (mniej szumowin). Najlepiej jak moczy się minimum godzinę, optymalnie – kilka godzin

Poezja smaku
Kurczakowe oszczędności 672

masy majonez   bo mięso z piersi jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle

Buniabaje w kuchni
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 108

trwa tydzień portugalski. Mnogość produktów dobrej jakości i ciekawe przepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku “ Kurczak w glinianym garnku “, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których(...)pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C (termoobieg) . Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 384

taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki(...)miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać

Moja Delicja
Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku 66

doskonale doprawione! Wystarczy w prosty sposób zamarynujesz kawałki kurczaka, a następnie upieczesz sposobem, który najbardziej lubisz! W czasie, gdy pałki się pieką, Ty możesz skupić się na spokojnym przygotowaniu dodatków oraz nakryciu do stołu. Podudzia z kurczaka z piekarnika , to danie lubiane przez wszystkich i bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Podobnie jak skrzydełka na ryżu z piekarnika lub pałki z kurczaka

Kuchnia Na Wypasie
Skrzydełka z boczkiem 151

skrzydełka można piec w piekarniku i na grillu Składniki - 15 skrzydełek marynata - 1 ząbek czosnku - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do kurczaka czosnkowa - papryka słodka - kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek  w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć

W królestwie smaków Beaty