garści szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry. Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok.30 min. W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam(...)rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam. Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami. Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki. Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie PatkiSzybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone..Nawet zdjęcia końcowego nie udało się zrobić porządnego, więc zdjęcie jest jakie jest..Ja kurczaka podsmażam, a ziemniaczki lekko podgotuję
Moje domowe kucharzeniedodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Krem 600 ml śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę ubić wraz z cukrem(...)strumieniem do śmietany stale ubijając. Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/ Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką. babeczki motylki
O kuchni z uczuciemmasa będzie gęsta i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka. na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem(...)warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchenkonserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego 1 łyżeczka Pikantnej musztardy np. Hotz 100 ml Ketchupu bez cukru Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej Sól(...)małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też zamrozić część kurczaka w marynacie na inną okazję. Piecz przez 40 minut, a następnie na ostatnie 10 posmaruj kurczaka resztą marynaty i włącz termoobieg lub zwiększ temperaturę
Oslov.skrzydełek 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 100% dobrego humoru Wykonanie: Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy skrzydełka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :) Składniki na wołowinę: ok 1 kg wołowiny 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól, paprika, oregano 1 łyżeczka musztardy(...)przypraw, czosnek, musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy. Miskę przykrywamy folia I odstawiamy do lodówki , idealnie przez noc- jeżeli nam się spieszy :) na 1 godzinę. Czas pieczenia na grillu podaję na tej stronie : Grillowanie - czas grillowania Kochani super grillowania życze
Smaki Edytylamusa. Część starych przepisów przetrwała za Oceanem, w Nowym Świecie, gdzie wnuki brytyjskich kolonizatorów do dzisiaj kultywują tradycje dziadów. Chlebowe nadzienie jest jednym z kilku patentów na faszerowanego indyka, pieczonego tradycyjnie z okazji Dnia Dziękczynienia w USA Ćwiczenie z faszerowania Do pomysłu, żeby kurczaka nadziać suchym chlebem przyznają się czarni mieszkańcy południowych stanów, potomkowie niewolników, którzy z czerstwego chleba(...)jakaś kajzerka kupiona za parę groszy w hipermarkecie. Druga ważna rzecz: pieczywo powinno być czerstwe, bo wtedy lepiej chłonie soki z kurczaka. I wreszcie sprawa pieczenia: pamiętajcie, że nadziewany drób trzeba piec dłużej niż gdy jest bez nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie niedopieczonego kurczaka! Upieczony, faszerowany kurczak musi
Niedzielny kucharzbardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień i obiad z głowy ;) 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi) 4 duże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana łyżeczka octu winnego(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet
Moja Książka Kucharskałyżeczka papryka słodkiej w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem. 3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju(...)mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 5. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki. 6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy przygotować sos. Przelewamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKiedy nadchodzi wiosna o niczym innym nie myślę jak o kiełbasce z grilla... jednak szybko mi się ona nudzi i przychodzi czas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki, 1 cukinia, 4 cebule, 1 papryki czerwone, 1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie: Mięso dokładnie(...)kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla. Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchninutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego(...)umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec). P.S. Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów karkówki
Czary - gary w kuchniSzybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje(...)sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarnesposób przyrządzania kurczaka, stosowany nie tylko przez grillujących Amerykanów, lecz również znanych szefów. Techniki są różne. Można wykorzystać napój jako bejcę do smarowania kurczaka lub mięsa w ostatniej fazie pieczenia. Inny sposób polega na połączeniu napoju z przyprawami i sporą ilością cukru. Następnie miksturą zalewane jest smażące się mięso w rondlu celem wytworzenia słodkiej, lepkiej glazury. Można wreszcie z coli(...)maślanka, czyli zmiękczającą mięso. Z tą różnicą, że mięso jest później delikatne, lekko słodkie o wyczuwalnym, choć bardzo odległym posmaku znanego napoju. W coli można zamarynować piersi, udka i skrzydełka z kurczaka. Generalnie przeważają przepisy na smażone mięso, wcześniej zapanierowane w mące z przyprawami, ale kurczska można też spokojnie upiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś
Niedzielny kucharzpapryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej(...)delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków
W Mojej Kuchni Lubięjajko ok 15g miękkiego masła Przyprawy: sól morska pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladzie