Gęś pieczona z jabłkami ? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;) gęś, sól, goździki, pieprz czarny ziarnisty, nasiona kolendry, 5-6 jabłek (u mnie złota reneta), cynamon w proszku, miód (u mnie faceliowy), Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry(...)tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz, Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Gęś umyć, osuszyć. Łyżkę goździków, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki kolendry zemleć. Wymieszać z łyżeczką soli, Natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz i odstawić na 2-4 godziny, a najlepiej na noc. Jeżeli nie mamy
królestwo garówŻeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!siano – 2-3 garście, 2 łyżki masła Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć nimi perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Perliczkę umyć, osuszyć. Na blasze do pieczenia ułożyć trochę siana, na nim perliczkę skórą do góry, przykryć resztą siana. Wstawić do piekarnika
królestwo garówplasterki i wraz z rozmarynem i czosnkiem włóż do środka kurczaka. Zwiąż kurczaka a skrzydełka schowaj pod spód. Miękkim masłem ( ok. 2 łyżki) natrzyj mięso z wierzchu, dzięki temu skórka będzie soczysta i chrupiąca. Posól i popieprz a następnie ułóż na kratce w brytfance. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 50 minut (termometr wbity w udo powinien pokazywać
Wielki apetytpozostałości z pieczystego w tym na resztki pieczonego kurczaka. Mięso trzeba poddać obróbce, żeby zyskało dodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów(...)wrzątku (a potem ewentualnie odsmażyć) i danie gotowe. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie do pierogów. Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzpozostałości z pieczystego w tym na resztki pieczonego kurczaka. Mięso trzeba poddać obróbce, żeby zyskało dodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów(...)wrzątku (a potem ewentualnie odsmażyć) i danie gotowe. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie do pierogów. Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzkości nie rozcinając go, zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę. Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem. Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Wierzch kurczaka(...)solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok 1,5 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem aby kurczak się przyrumienił. Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez 20 min razem z kurczakiem, Dla dekoracji
W kuchennej krainiesmak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie(...)suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej
Miód i pieprzkozieradki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylię, cząber, czosnek, mieloną gorczycę, mielony imbir, pieprz, kozieradkę, mielony kminek, mieloną paprykę i sól mieszamy ze śmietaną. Mięso obtaczamy w marynacie. Pieczemy 40 min w temperaturze
R'n'G Kitchenuwielbia Fast Food. Kochamy smak tych sztucznych panierek, obciekających najgorszym tłuszczem skrzydełek i frytek. Ach cóż to jest za smak. Muszę Was niestety zmartwić, jedzenie tych “pyszności” nie wnosi, nic dobrego do Naszego organizmu a wręcz przeciwnie. Dlatego polecam Wam przepis na pieczone nuggetsy z domowymi frytkami. Jak raz spróbujecie, tak nie za prędko sięgniecie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiidodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmiksować i po 1 łyżce wkładać do foremek papierowych. Piec w piekarniku z termoobiegiem do temp. 160 st, C, przez 15-20 min. Z upieczonych babeczek wycinamy środek ciasta. Wycięte części przekrawamy na pól, będą nam służyć do dekoracji , jako skrzydełka. W każdy wycięty dołek wkładamy konfiturę Przygotowujemy krem : Cukier puder przesiewamy do miski
Pysznosci Babci BasiGęś pieczoną z jabłkami , tak jak kaczkę z jabłkami zna prawie każdy z nas i to od „zawsze”. Gęś , wzorując się na starych przepisach, można zamiast jabłkami nadziać ziemniakami: w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku „ Można też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast(...)wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą ( około 2 łyżki soli) wymieszaną z pełną łyżką majeranku (lub tymianku) wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Wymieszać z łyżką majeranku (lub tymianku). Ostudzić. Ziemniakami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka
królestwo garówwrzucić np.kurczaka, ziemniaki, marchewkę , przyprawy , zamknąć woreczek, potrząsnąć i do piekarnika. kurczak, skrzydełka ziemniaki marchewka dowolne przyprawy koperek sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny.Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Przełożyć wszystko do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ziemniaków i mięsa
Moje domowe kucharzenieKurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!