skrzydełka pieczone - 773 przepisów (strona:42/52)

Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 282

Francuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio(...)Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy

Karo in the Kitchen
Włochy: Biscotti vel Cantuccini 155

Twoim ciele. Rozbiegane palce czujesz na swoim ramieniu i brzuchu, leciutko muskają płatki uszu, smyrają po szyi, gładzą policzek. Po chwili czujesz na każdej powiece pocałunek, jak łaskotanie skrzydełek motyla. Otwierasz oczy, nad Tobą pochyla się ukochana twarz, ozdobiona porannym uśmiechem. Kiedy podciągasz się na rękach, żeby usiąść, tuż przed Tobą pojawia się nieduży stoliczek z ciemnego drewna(...)rozkosznie leniwy sposób obudzić mojego ukochanego. A teraz, skoro zaczęłam rozbudzać Wasze zmysły, podam przepis na ulubioną przeze mnie wersję włoskich ciasteczek Biscotti, czyli w wolnym tłumaczeniu podwójnie pieczonych. Niektórzy może znają je także pod nazwą Cantuccini. Biscotti vel Cantuccini 1/2 szkl. cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Balotyna z przepiórek - faszerowane przepiórki 128

łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Naczynie do zapiekania wyłożyć połową boczku, na nim ułożyć przepiórki i przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć boczek.    zastawa

królestwo garów
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 143

mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka wyjąć z marynaty i wyłożyć na rozgrzany ruszt, zmniejszyć temperaturę do minimum. Grillować około 20 minut na małym ogniu aż będą gotowe. W połowie czasu grillowania natrzeć/polać pozostałą(...)pieprzu cayenne ½ łyżeczki czosnku Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć ją do około 230 stopni. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej podudzia. Podudzia piec około 20 minut z jednej strony (najlepiej używając do tego metody pośredniej albo specjalnego stojaka do pieczenia podudzi) aż ładnie zbrązowieją. W międzyczasie wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku

naRuszcie
Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem 200

dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto. Jak trzeba podsypujemy mąką .Dzielimy na 3 kule i wstawiamy na 15 minut do lodówki .Wałkujemy,wycinamy koło wielkości dna tortownicy i pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni tak postępujemy z pozostałym ciastem. KREM Litr mleka wlewamy do garnka,dodajemy barwnik i zagotowujemy .W szklance mleka mieszamy resztę składników i wylewamy(...)masy dodajemy troszkę kakao i dekorujemy dookoła rozetkami raz żółta raz kakaowa .  Z masy wyciskamy coś na kształt pszczółek,kakaową robimy im paski i czółki,płatki migdałowe to skrzydełka. Tort powinien postać w lodówce co najmniej 12 godzin by wszystko namiękło :) Jest troszkę pracochłonny ale wart zachodu. Wygląda i smakuje świetnie :) Polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 138

zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie  pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, solą, łyżką oleju i pieprzem. Tak by większość przypraw znalazła się od strony wewnętrznej tuszki. Przyprawionego kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce(...)żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót  sos wypłynięty podczas pieczenia.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika

Miód i pieprz
Kurczak kukurydziany faszerowany 151

łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić(...)Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.Resztę nadzienia włożyć do naczynia do zapiekania i piec 20-30 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. zastawa

królestwo garów
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 195

tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu(...)który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy

DefinicjaSmaku
Przepiórki z turówką wonną 105

łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut. zastawa

królestwo garów
Top 12 przekąsek na Sylwestra 148

Sylwestra. Większość z poniższych przekąsek na słono jest szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy, że klikniecie na zdjęcie lub nazwę wybranej przekąski, aby przejść do całego przepisu. 1. Pieczone nuggetsy , czyli kawałki piersi kurczaka obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Całość upieczona w piekarniku. Nuggetsy są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem(...)serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. 8. Hot wings a’la kfc to smażone skrzydełka z kurczaka do których przygotowania nie potrzebujecie wyszukanych składników. Wystarczy kupić skrzydełka, przygotować ciasto i przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć

Ugotować
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki: 1/2 kg ugotowanych udek kaczki 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część(...)majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć, dopiero po ostudzeniu nadaje się do krojenia. Jest pyszny

Mango Papaja
Przepiórki faszerowane 116

łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści i orzechów włoskich

królestwo garów
Galareta z kurczakiem 153

zielonego groszku (mrożony zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, nie gotujemy). Opcjonalnie: listki pietruszki kukurydza konserwowa. Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania bulionu. Do garnka wkładamy warzywa, przyprawy, szyje, porcje, łapki lub skrzydełka. Udka odkładamy na później. Zalewamy to wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i pyrkamy około 3 godzin. Po tym czasie dokładamy udka i zostawiamy jeszcze godzinę(...)czasem udka potrafią być nieźle tłuste. Mięso obieramy, warzywa kroimy w kostkę. Szykujemy sobie pojemniczki, w których będziemy robić galaretę. Ja jestem zwolennikiem jednorazowych pojemników np. foremek do pieczenia pasztetu lub keksów. Doskonale nadają się pudełka po lodach i innych margarynach. Fajnie jest podać na stół galaretę zrobioną w keksówce. Każdy ucina sobie taki kawałek, na jaki ma ochotę. Można

ladykitchen
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 94

będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania