Cebulowa Składniki: - skrzydełko - ok pół kg cebuli - 2 kostki rosołowe Knorr - pół szklanki białego wytrawnego wina - dwie łyżki masła - tymianek - sól, cukier, pieprz do smaku - jako dodatki: jasne pieczywo może być troszkę czerstwe - ser żółty do posypania Zrobiłam ją po raz pierwszy jako eksperyment i nie żałuję wcale bo smakowała bosko. Mój młodszy
Tanio smacznie i prostoSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić(...)łyżkach letniej wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać
Proste Potrawyaromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta pieprzy cayenne 2 skrzydełka z kurczaka 600ml wody Sposób przygotowania: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, czekami aż się podgotują. Następnie dodajemy obranego, umytego, pokrojonego
Truskawkowa Fiestaponiższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka
Ugotowaćzupę. Zupa buraczkowa jest porządną dawką witamin oraz pozytywnego nastroju, gdyż można przez jej pryzmat spojrzeć na świat na różowo. Składniki: 2 skrzydełka; 30 dag żeberek; włoszczyzna; 1 cebula; 4 średnie buraki; 6 średnich ziemniaków sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, maggie, śmietana 30% 3 łyżki octu koperek Wykonanie: Mięso zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Cebulę obrać, naciąć
dom-agi.pldzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą
Radość kipiąca uśmiechem.szybkowarze i w wolnowarze [ wpisu na blogu niestety nie ma]..i też rosołki były pyszne...tym razem zrobiłam w multicookerze. podudzia lub skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka cebulka ziele angielskie listek laurowy sól koperek Podudzia pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę opalić, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić i przełożyć do misy multicookera, zalać wodą , dodać przyprawy
Moje domowe kucharzenieliście laurowe 3 ziarenka pieprzu 1/2 szklanki kaszy manny 4 łyżki sosu sojowego czarny pieprz sól kilka gałązek natki pietruszki przepis Obraną i umytą marchewkę kroimy w plastry, seler oraz korzeń pietruszki na na mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka(...)kostkę. Po 30 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki oraz brokuła, wszystko gotujemy do miękkości po czym zupę zagęszczamy kaszą manną i dokładnie mieszamy. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz sosem sojowym, na końcu siekamy natkę pietruszki. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki
Smakowite Daniazalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu 6 szklanek cukru Paprykę przekrawamy , pozbawiamy nasion i białych skrzydełek od środka . Kroimy w dowolne kawałki , ja wybrałam średniej grubości paski , najłatwiej je później użyć do kanapek Pokrojona przekładamy do miski i przesypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny ,żeby zmiękła . Po tym czasie , zlewamy powstały
Ogrodnik w podróżypapryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy sól , papryka ostra do smaku 1 łyżka – płaska ,cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej(...)szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól , ostrą paprykę i cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy
Ogrodnik w podróżyplacka drożdżowego, 100 ml mleka, 15 g pestek słonecznika, 40 g foie gras, 4 - 6 plastrów boczku wędzonego, 1 jajko, sól, Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego małego ptaszka(...)skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Foie gras pokroić w kostkę (około 0,7x0,7 cm). Placek drożdżowy namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko
królestwo garówprzepiórki, 15 g suchej bułki, 100 ml mleka, 1 jajko, 25 g wątróbki, 1 łyżeczka trawy żubrowej, 1 jagoda jałowca, sól, 40 g orzechów laskowych, 4-6 plastrów boczku wędzonego Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka(...)korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować
królestwo garówziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie opłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy gruczoł kuprowy, skrzydełka zaginamy pod spód. Ziarna pieprzu ubijamy częściowo w moździerzu tak, aby każde z nich rozpadło się na kilka kawałków, jednak nie na proszek. Tak przygotowanym pieprzem oraz solą nacieramy z zewnątrz całego kurczaka. Jedną łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na dość silnym
Kulinarna Pokusaniej skrzydełka wychodzą takie dobre. Przyprawa ta składa się głównie z papryki, pieprzu cayenne, czosnku i miodu – to dzięki tym składnikom uzyskujemy wciągający słodko ostry smak. Jeśli lubisz takie połączenie pikanterii i słodyczy, koniecznie przygotuj te skrzydełka. Możesz upiec je w piekarniku według poniższej instrukcji lub ugrillować – tę opcję polecam w szczególności w sezonie grillowym. Skrzydełka z grilla(...)Główne Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Pieczone skrzydełka z przyprawą Kentucky. Pikantne i jednocześnie słodkie skrzydełka z idealnie wypieczoną, chrupką skórką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KENTUCKY WINGS 12 sztuk większych skrzydełek z kurczaka 4 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego 2 łyżki przyprawy Kentucky Wings z Kotányi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plRyba w panierce jaka została mi z pikantnych skrzydełek. Składniki: 3 filety dowolnej ryby 1 jajko 1/2 szklanki mąki kukurydzianej łyżeczka kolendry sól Sposób przygotowania: 1. Jeśli filety są zamrożone należy je rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Podzielić filety na porcje. Jajko rozbełtać z solą. Zmieloną kolendrę wymieszać z mąką kukurydzianą. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie
Na Ciasteczkowych Papierach