skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:25/34)

Zupa jarzynowa z jaglanką 173

drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka różyczek kalafiora Garść fasolki szparagowej zielonej ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku 1 łyżeczka suszonego cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście

Wanilia i Kardamon
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 143

pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości

My simple kitchen
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 158

madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować(...)przerywając skóry. Obciąć skrzydełka poniżej łokci. Ułożyć kaczkę na desce skórą do dołu. Odciąć skórę wokół podudzia i wyciągnąć kość, tak samo postąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić w kostkę. Umieścić kostki z powrotem na kaczce, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim

GRUBY WAŁEK
Zupa zimowa 164

Składniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy

Pobite gary Barbary
Grochówka 146

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   mięso wędzone na wywar (użyłam skrzydełek) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku (opcjonalnie) 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz   Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie i w tym czasie ugotować

Di gotuje
Kurczak z rożna 150

pieprz - sól - cukier - woda Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Najlepiej przyprawić go rano, by nabierał smaku do obiadu. Łyżkę cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody.  Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso

Życie zamknięte w smaku
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 165

grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie

naRuszcie
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 188

Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK

Takie tam pichcenie
Kaczka z ziemniakami 174

kaczka, 1 kg młodych ziemniaków*, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, 300 ml cydru, tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać

królestwo garów
Domowy rosół 150

krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 suszony grzybek 1 pęczek natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Obraną

My Culinary Art
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 156

gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła  śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%) sól, pieprz 1 ziarno ziela(...)proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed każdym podaniem) Do wersji dla dorosłych dodaję

Kuchnia po mojemu
Letnia sałatka ziemniaczana 148

cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę pełnoziarnistej musztardy.   Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Sałatkę składam do kupy w zamykanym pojemniku, układając warstwy z pokrojonych(...)pełni się połączą. Mocno schłodzona jest świetnym zamiennikiem nudnych ziemniaków podawanych do obiadu. Zawsze zabieram ją ze sobą idąc na grilla. Bardzo lubię ją zamiast pieczywa do pieczonych skrzydełek. Jest lekka i orzeźwiająca i przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić rzeszę fanów. Spróbujcie! SKŁADNIKI 800g ziemniaków sałatkowych (waga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule (200g

Karo in the Kitchen
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 135

łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek 1 nieduża cebula sól, pieprz łyżka mleka 1. Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała jednolita masa. Przepiórki warto przed przyprawieniem obejrzeć, czy nie mają pozostałości piórek(...)Każdą dobrze obtaczamy w marynacie i odtawiamy na dwa dni do lodówki w glinianym naczyniu owiniętym folią spożywczą. W dniu pieczenia, newralgiczne elementy drobiu, tj. końce nóżek i skrzydełek, owijamy w folię aluminiową, by się nie przypaliły. Można to samo uczynić z szyją, jednak ja wolę, jak ta akurat dobrze się wypiecze. Wedle woli można również szyję całkiem od przepiórki

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z mięsem z rosołu 61

rosołu Składniki: mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka) różowe winogrono: 1 szklanka seler naciowy: 2 – 3 łodygi cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki posiekana natka pietruszki: 3 łyżki majonez: 1 łyżka serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku   Sałatka z mięsem z rosołu

Kuchnia Na Wypasie
Rosół. 209

jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować(...)woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień.  Warzywa obrać, umyć ( przekroić tylko wzdłuż)  i wrzucić do garnka - po zszumowaniu. Dodać soli i pieprzu do smaku, ewentualnie dodać kostkę rosołową lub vegetę. Cały czas gotować na bardzo małym ogniu do momentu gdy warzywa będą już miękkie. W między czasie ugotować makaron

W kuchni u Moniki