skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:13/34)

Skrzydełka pieczone - Jak upiec chrupiące skrzydełka 334

Sekret tkwi w tym, że skrzydełka nie są pieczone na surówo, lecz przed nim przechodzą obróbkę termiczną, czyli są wcześniej wolno obgotowane. Po obgotowaniu kolejnym sekretem jest dokładne osuszenie i wystudzenie skórki otaczającej skrzydełka. To gwarantuje własnie chrupkość. Skrzydełka przyprawione są klasycznie, bez udziwnień, dodatek cukru lub miodu nie ma większego wpływu na smak, skrzydełka nie staną się słodkie, choć(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 płaska łyżka brązowego cukru lub miodu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Skrzydełka oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków. Na końcu najlepiej je najzwyczajniej starodawnym sposobem opalić nad ogniem z palnika gazowego. Będzie pewność

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak kukurydziany pieczony z szałwią 120

szałwii, 4 plastry wędzonego boczku lub bekonu Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry. Oprószyć solą, do środka włożyć 3/4 szałwii. Na brytfance ułożyć połowę masła, na nim kurczaka, przykryć masłem, resztą szałwii i przykryć plasterkami boczku. Wstawić

królestwo garów
Krupnik 154

rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki.  Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki:   3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej(...)większą kostkę   4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej  4 ziarna ziela angielskiego duży liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia 4 brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą , dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy

Gorący kąsek
Kurczak w brzoskwiniach 115

pierwsza odsłona kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek

Smaki Ewy
Zupa jarzynowa 110

ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić i gotować 10-15 minut, dodać do zupy pokrojone

Smaczne Potrawy
Przepiórki z figami 122

sól, kilka listków rozmarynu, 6-8 cienkich plasterków boczku wędzonego* 300 ml wina białego półsłodkiego 2 łyżki zimnego masła Wino wlać do garnka i gotować aż zostanie około 80 ml. Figi umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół. Rozmaryn posiekać. Wymieszać figi z rozmarynem i małą szczyptą soli. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek

królestwo garów
Przepiórka smażona 129

ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżeczka soli, 100 g mąki migdałowej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem), Ząbek czosnku posiekać, wymieszać z tymiankiem i solą. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie

królestwo garów
Kurczak pieczony 135

Proste do zrobienia.. zdjęcia po upieczeniu niestety zabrakło..  kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa american chicken Rafex sól olej  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić na do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu Zaroodpornym lub blaszce.Piec 1 godzinę

Moje domowe kucharzenie
Kaczka pieczona z pomarańczami 100

kaczka, 1 łyżka startego, świeżego imbiru, 6 pomarańczy, 100 ml i 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę

królestwo garów
Lekki bulion cytrynowy z szafranem 158

cytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki  szczypiorek liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta szafranu pieprz ryż jaśminowy  sól i pieprz  W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler, krążki pora, oraz szalotkę

AZgotuj!
Barszcz czerwony z fasolką 101

zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki majeranku 3 ząbki(...)odcedzania. Do garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, nalewamy 1,5 litra wody, wkładamy porcję rosołową i skrzydełka, całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zbieramy szumowinę i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, Vegetę, sól. W międzyczasie, na bieżąco, jeśli zachodzi potrzeba, zbieramy szumowinę. Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę

Smak mojego domu
Zupa serowa 147

hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz 100 g ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół

VioletoweKucharzenie
Galareta wieprzowo-drobiowa 204

lubię wracać do takich tradycyjnych smaków Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję. Składniki: duża golonka 3 skrzydełka 3 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele(...)gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy na 15 minut przed końcem gotowania, wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso i marchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa. 115

ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno(...)pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem.. Gdy ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą.  Doprawić solą, pieprzem, dwoma listkami laurowymi, czterema kulkami ziela angielskiego i ewentualnie dodać kostkę rosołową. Wersja bez śmietany: kubek napełnić do połowy zimną

W kuchni u Moniki
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 172

Pieczone skrzydełka, to pyszny tani i szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8  dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego(...)szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć lotki. W woku lub patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek i chili. Dodać skrzydełka i  przyprawy.Podsmażyć na rumiano, dolać wodę i  dusić na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Podawać z ulubioną sałatką i pieczywem.  Smacznego

Gosia gotuje