skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:10/34)

Słodko-ostre skrzydełka 169

Uczta do podniebienia :) Składniki 0,5 kg skrzydełek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 papryczka peperoni 2 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra … Czytaj dalej Słodko-ostre skrzydełka

czarrna od kuchni
Polaka niedzielny obiad - rosół 100

razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram np. ćwiartki, a z tego większego ptaka skrzydełka i koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności(...)cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka, 2 średnie cebule, 4 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, kostka selera (klocek o boczku

Right Behind The Kitchen
Zupa kalafiorowa bez śmietany 179

też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele(...)Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 144

stołówki sanatorium w Długopolu Zdrój. Przygotowuję: - 1 porcję rosołową lub 3-4 skrzydełka drobiowe - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników(...)czasu mieszam. Następnie dorzucam, mieszając, odmierzoną ilość zacierki.    Zagotowuję do uzyskania miękkiego makaronu, wg wskazań na opakowaniu, najczęściej jakieś 10 minut. Dosmaczam solą i pieprzem, posypuję zielonym koperkiem, Można wyjąć skrzydełka i odjęte mięso ponownie dodać do zupy. Podając posypuję orzechami włoskimi. Całkiem prosta jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też

I tu będę miała takie te
Ogórkowa z ryżem 203

Zupa ogórkowa z ryżem Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 2 woreczki białego ryżu 2 marchewki 6 ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 1/4 dużej cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotujemy ryż

Moja smaczna kuchnia
Imprezowy chrupiący kurczak 156

sami. Imprezowy chrupiący kurczak Składniki: - 500 g skrzydełek - pierś z kurczaka - ok. 300 g mąki - przyprawa do kurczaka - papryka ostra - pieprz cayenne - sól - pieprz - Party Dip meksykański Prymat - 5-6 łyżek ketchupu - olej do smażenia Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówkę, pozostały kawałek dzielimy przy stawie na pół aby były dwa kawałki. Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawę do kurczaka(...)uznania) wsypujemy do miski, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Zalewamy zimną wodą aby mięso było zakryte i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz. Kurczaka wyjmujemy po kawałku z wody i maczamy w mące.  O panierowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju w ok 180 stopni. Dip przyrządzamy według opisu na opakowaniu

Kulinarne życie
Zupa z soczewicą i porem. 91

dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki

Radość kipiąca uśmiechem.
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 174

przepis na kurczaka , a dokładnie na skrzydełka z kurczaka . Marynowane z tequili, soku z pomarańczy oraz przyprawach zyskują niesamowity smak! Takie skrzydełka są świetnym pomysłem na obiad, ale równie na imprezowe danie na ciepło! Gwarantuję, że zachwycą swoim smakiem i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2-3 osób ) * skrzydełka z kurczaka – 400 g * czosnek(...)łyżka * chili – 1 szt * duży pomidor – 1 szt * olej – 2 łyżeczki * cukier – 1 łyżeczka * ziele angielskie, cynamon, kminek mielony, oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski. Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili. tequilę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, olej , cukier oraz po szczypcie przypraw

Ostra na Słodko
Zupa pieczarkowa. 118

ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe, udka lub skrzydełka opłukać i zalać 3.5L wody (potrzebny duży garnek

W kuchni u Moniki
Kurczak w kokosowej panierce 108

kokosowych olej do smażenia sól, pieprz cayenne Wykonanie: Mięso umyć, przeciąć na pół, wrzucić do garnka i dusić do miękkości w osolonej wodzie. Jajka wrzucić do miski, roztrzepać widelcem, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać soli i pieprzu do smaku.  Do drugiej miseczki wsypać wiórki kokosowe. Skrzydełka zanurzamy w jajku i obtaczamy

magiczna kuchnia Kasi
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 174

kaszy gryczanej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 60 g orzechów włoskich łuskanych, 60 g boczku wędzonego, 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej, sól, 200 ml białego wina lub bulionu, 1 jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek.  Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso(...)należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć) Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru

królestwo garów
Rosół 200

korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk (ja mam zamrożony:)) - kawałek pora; - sól, pieprz, pół łyżki vegety, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta suszonego lubczyku; Wykonanie: Korpus i skrzydełka myjemy, ja z korpusu odrywam większą część skóry, ale nie trzeba tego robić. Wkładamy do garnka i zalewamy około

dom-agi.pl
Jarzynowy krem 199

obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu do smaku świeży koperek do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę(...)zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek brokuła wyciągamy do dekoracji, tak samo skrzydełka, resztę zmiksować blenderem na krem. Gorącą zupę rozlać do miseczek udekorować koperkiem i kalafiorem, podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa z koperkiem 101

soli i glutaminianu sodu) sól do smaku 1 pietruszka gałązka lubczyku kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera kawałek pora 7 średnich ziemniaków 5 marchewek ząbek czosnku duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego) Wykonanie: Do garnka wkładamy oczyszczone i umyte pod zimną wodą porcję rosołową oraz skrzydełka i wlewamy(...)woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i ściągamy szumowinę. Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie

Smak mojego domu
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 145

masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar  parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy

Luźna Kuchnia