skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:7/34)

Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 189

Lubimy takie skrzydełka!!! Pyszne, aromatyczne kąski otoczone słodkawą, nieco pikantną glazurą! W sam raz na grilla lub jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki na skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej 1,5 kg skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili      W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire i sos chili. Skrzydełka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.      Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia (ułatwi

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 146

skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę(...)grubych oczkach.   Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotkii posypujemy majerankiem.   Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia.   Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy

Maminek kulinarny
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 149

Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam! Ilość pałek lub skrzydełek można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam. Składniki: 12 pałek lub skrzydełek kurczaka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki kolendry łyżeczka(...)mielonego chilli olej Sposób przygotowania: Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże

Na Ciasteczkowych Papierach
Złota zupa kukurydziana 124

kolba kukurydzy 1 -2 skrzydełka z kurczaka pół cebuli 1 marchewka sól pieprz pieprz ziołowy imbir 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki kukurydzianej szczypta kurkumy Skrzydełka umyć, zalać wodą dodać marchewkę i cebulę, Wstawić na ogień i gotować. W tym czasie oderwać wszystkie ziarna kukurydzy z kolby, dodać do zupy i gotować ż do miękkości. Skrzydełka wyjąć, oddzielić od kości

Gotowanie jest łatwe
Przepiórki duszone 156

jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, włożyć cebulę, przepiórki i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę

królestwo garów
Skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce. 211

Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek płatków kukurydzianych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu sól olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Skrzydełka przygotować  dzieląc je na trzy części. Do miseczki wsypać pokruszone płatki,mąkę kukurydzianą i przyprawy. Wszystko wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć skrzydełka obtoczone dokładnie

O kuchni z uczuciem
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 332

Moja mama dostała go od znajomej i od tego czasu towarzyszy on nam bardzo często.Mój mąż uwielbia te skrzydełka,obawiam się czy dotrwają do jutra. Składniki:   1,5-2 kg skrzydełek dowolna przyprawa do drobiu bez soli jajka + bułka tarta lub mąka   Zalewa:   6 szklanek wody 1 szklanka octu 3 łyżki(...)soli 4-5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek cukru 2 cebule 3 ziela angielskie 4 liście laurowe szczypta gorczycy Skrzydełka dzielimy na 3 części,odrzucamy lotki,posypujemy dowolną przyprawą lub papryką.Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin.Następnie gotujemy ok 20 min,oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości

Niespełnione zdolności kulinarne
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 198

pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce

Truskawkowa Fiesta
Przepiórki konfitowane 168

przepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać

królestwo garów
Paella z kurczakiem 169

Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki Na dużą patelnie wylewamy 2-3 łyżki oleju i stawiamy na gaz. Nóżki oraz skrzydełka od kurczaka oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, a następnie smażymy na złoty kolor. Przekładamy na kratkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni  z termoobiegiem na 30 minut

Kolizje Smaków
Kurczak w glazurze teriyaki 205

tego rozczłonkowanego. Gdy już mam zjeść drób to częściej decyduję się na pierś z kurczaka, ale czasami przychodzi taki czas, że trzeba się do czegoś przekonać. Nie przepadam za skrzydełkami czy pałeczkami z kurczaka, bo najczęściej mają niechrupką skórkę, ciągną się i są nijakie w smaku. Ale od dziś zmieniam zdanie! Ten kurczak jest chrupiący, otulony smakowitą glazurą(...)trzeba tu nic wymyślnego. Przygotowanie zajmie Wam 5 minut, a reszta robi się sama. :) Pieczony kurczak:   ok. 1-1,5 kg kurczaka - pałeczki, podudzia, skrzydełka (w zależności od potrzeb) sól i pieprz 1-2 łyżki oleju sezamowego naczynie żaroodporne, brytfanka lub blach Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Układamy

Cooking Monster
PIEROGI Z MIĘSEM 149

ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.  Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie

SMYKWKUCHNI
skrzydełka w panierce 103

Polecam skrzydełka w panierce Produkty: 60 dag skrzydełek z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu) szczypta słodkiej papryki Gęste ciasto naleśnikowe

Ugotujmy Coś
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 213

kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez)  - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie:  - 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka,  - włoszczyzna - pół łyżeczki suszonego chili,  - śmietanka 30%, 18% lub jogurt Jeżeli używamy mięsa , płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy do miski z zimną wodą

Be Fit Be Strong
Zupa ogórkowa z ryżem 155

pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać starte

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania