skrzydełka na ostro - 460 przepisów (strona:23/31)

PIECZONE NUGGETSY Z DOMOWYMI FRYTKAMI 166

Każdy z Nas uwielbia Fast Food. Kochamy smak tych sztucznych panierek, obciekających najgorszym tłuszczem skrzydełek i frytek. Ach cóż to jest za smak. Muszę Was niestety zmartwić, jedzenie tych “pyszności” nie wnosi, nic dobrego do Naszego organizmu a wręcz przeciwnie. Dlatego polecam Wam przepis na pieczone nuggetsy z domowymi frytkami. Jak raz spróbujecie, tak nie za prędko sięgniecie(...)zdrowe wersje tego dania. Moje nuggesty i frytki podałam z pysznym sosem czosnkowym. Frytki: ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy (papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, sól, curry) Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze paski. Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami i całość mieszamy ręką. Pieczemy w 180°C przez ok 40min

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pałki kurczaka pieczone na ryżu 143

piekarniku i posiłek dla całej rodziny gotowy! Główne składniki to ryż, woreczek warzyw na patelnie oraz pałki z kurczaka, które można opcjonalnie wymienić na całe udka z kurczaka bądź skrzydełka. Choć mi najbardziej smakuje wersja z podudziami. Składniki na pałki kurczaka pieczone na ryżu są ogólnodostępne a przepis nieskomplikowany, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Jeśli lubisz dania mięsne(...)ryżu – Składniki 5 pałek z kurczaka 2 woreczki surowego ryżu paraboiled 1 opakowanie 750 g dowolnej mrożonki warzywnej bez dodatku ziemniaków łyżeczka słodkiej papryki w proszku odrobina ostrej papryki w proszku sól pieprz 1 łyżka oleju do smażenia Składniki na zalewę do pałek kurczaka 200 ml wody 400 ml passaty z pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

To Musisz Wiedzieć
Kurczak pieczony w sosie barbecue 74

także zachwyci gości Zamiast kupować gotowy sos barbecue, postanowiłam przygotować domową szybką wersję z keczupem i miodem. Upiekłam podudzia, ale w ten sposób możesz przygotować dowolne części kurczaka (udka, skrzydełka, piersi)   Dania z piekarnika… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka(...)łyżki sosu sojowego łyżeczka musztardy np. sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego, ale może być też inny) 1-2 ząbki czosnku łyżka oleju lub oliwy łyżeczka słodkiej papryki mielonej ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu) sól   Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę, ocet, czosnek przeciśnięty

Kulinarny S.O.S.
Kurczak ala KFC 1181

Niedawno natknęłam się na podobny przepis na blogu Weroniki . Z tym, że ona przygotowywała skrzydełka z kurczaka. Ja i moja córcia wolimy jednak filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety(...)kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Dipy: duży kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu pikantnego słodka i ostra papryka 3 łyżki siekanego koperku Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką

Smakołyki Asi
Krupnik z mięsną wkładką 155

kilka kropel przyprawy w płynie magi 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej rzepakowy  Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera(...)Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie magi.  2. Mięso (bez skóry) obieramy i siekamy bardzo drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy

Kuchnia w czekoladzie
Domowy sos BBQ- bez gotowania 197

macie ręcznego blendera, śliwki trzeba bardzo drobno posiekać i starannie wymieszać wszystko ze sobą. Najwygodniej zacząć mieszanie od cukru, octu i sosu Worchestershire – cukier się dokładnie rozpuści. Znakomity do skrzydełek i karkówki z grilla, do kanapek z wędliną, do pieczeni, do kurzej i indyczej piersi. Niezastąpiony składnik w soczystych kanapkach z pulled pork. Zróbcie i niech stoi w lodówce. Jeśli(...)Ketchup łagodny- Pudliszki lub Kotlin Łagodny w słoiku- ma inny skład od tego samego ketchupu w plastikowej butelce) 2 czubate łyżki stołowe musztardy Dijon (używam Develey) 1 czubata łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 łyżki sosu Worchestershire 2 łyżki ciemnego cukru Muscovado (to melasa z cukru nada kolor) 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżka ciemnego

Karo in the Kitchen
SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska 137

Podróże mnie niesamowicie inspirują. Zawsze wracam z głową pełna pomysłów. Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ). Z Egiptu również

Ostra na Słodko
KURCZAK FASZEROWANY GRZYBAMI LEŚNYMI 212

dużych garści świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki suszonej bazylii Marynata 1 łyżka oleju 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku i bazylii Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE:  Dowolne grzyby leśne myję(...)małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię. Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami.  Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku. Piekę w piekarniku

Gotowanie Patki
Zupa pomidorowa 122

świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa(...)wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką

Moja smaczna kuchnia
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 131

potrawie przyjemny, dymny posmak. Wszystkie zaprawy z tego zestawu równie dobrze jak do marynowania mięs na grilla nadają się do potraw z piekarnika. A zatem – do dzieła! Słodko ostra posypka na grilla Delikatna, aromatyczna posypka, która pięknie karmelizuje się podczas grillowania, nadając mięsu nie tylko smak, ale ładny wygląd. Marynata najlepiej nadaje się do przyrządzania piersi z kurczaka, dość(...)smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do mięsa wieprzowego: np. polędwiczki lub łopatki, ale super nadaje się też do grillowanego schabu. Czas grillowania: 20 minut Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Bardzo prosta glazura na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne. Przepis podpatrzyliśmy u Marthy Steward i trochę zmodyfikowaliśmy, dodając

Niedzielny kucharz
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie 586

Ciebie idealne rozwiązanie - danie z piekarnika, a dokładniej udka z kurczaka, które pieką się z warzywami w jednym rękawie. W tytule napisałam "udka", bo mogą być całe (mogą też skrzydełka), ale do przygotowania dania z przepisu, który za chwilę poznasz, kupiłam podudzia - lubimy je obgryzać ;) Takie cząstki kurczaka z warzywami przygotowałam na niedzielny obiad. Nie spodziewałam się gości(...)plus, bo jadły je też dzieci (a dorośli mogli sobie dosolić na talerzach). Teraz z reguły właśnie tak postępuję, dzięki czemu moje Dziewczynki nie jedzą przesolonych lub za ostrych dań, po których wypijałyby hektolitry wody ;) Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze, dlatego najlepsze, co możemy teraz robić to korzystać! :D ja przynajmniej zawsze tak robię, bo lubię. Poza

Kolorowy Przepisownik
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce;  ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię smaków;  słony przypominający barwna whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa(...)potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia uczucie chłodu, co w ciepłych

ClauditteMissCooking
"Kryształowi. Polowanie. Tom 3" Joanna Opiat-Bojarska 124

Powiem Wam, że szkoda, że ta seria się już kończy. Czytało się rewelacyjnie, mimo wulgarnego języka i brutalnych scen. Autorka porusza w książkach niewygodne fakty z życia policji, jest ostro, jest jazda bez trzymanki. Książka bez zbędnych opisów, ale z mnóstwem akcji, ciągle coś się dzieje. Króluje tu władza, kasa, seks, jest starcie dobra ze złem. Każda część była inna(...)już koniec, ale mam nadzieję, że autorka niedługo zaskoczy nas czymś nowym i równie dobry :-)  Tytuł: "Kryształowi. Polowanie tom 3 " Autor: Joanna Opiat - Bojarska Okładka: miękka ze  skrzydełkami Stron: 448 Cena okładkowa: 39,90 zł Wydawnictwo:  Muza

kruche babeczki
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 112

JEDNEJ ręce i odgryzając po kawałeczku. Trzymanie takiej nóżki oburącz jest już bardzo nieeleganckie nawet na mniej oficjalnych przyjęciach. Dobrzy gospodarze wyjdą gościom naprzeciw i końcówkę takiej nóżki, czy skrzydełka zawiną w ładną serwetkę, aby łatwiej było trzymać. Mięsa Na grillach lądują nie tylko kiełbaski, które jemy za pomocą noża i widelca. Na ruszt trafiają też karkówki, steki i szaszłyki(...)dwoma widelcami. Jest to jakiś komunistyczny i nieelegancki wymysł. Ryby smażone i gotowane jemy za pomocą specjalnych sztućców do ryb. Wędzone i marynowane morskie stwory najlepiej rozdrabniać sobie zwykłym ostrym nożem, a w przypadku ryb konserwowych wystarczy już jedynie widelec i kawałeczek pieczywa, którym można sobie pomóc w nabieraniu. Sałaty Sałaty zwykle trafiają na stół już rozdrobnione tak, że można

Kate's Kitchen
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 177

Kto spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu

Ostra na Słodko