Pyszne, małe serniczki z kajmakiem, na orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam
Domowa cukiernia EwySernik ten piekłam już kilka razy i za każdym razem był bardzo smaczny. Połączenie sera z jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki . Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 125 g margaryny; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
In my kitchenJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy
W kuchni Karmel-itkiropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć
Przepisy i porady kulinarnecukier waniliowy, oraz kieliszek likieru.Białka utrzeć i dodać do masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:Śliwki drobno pokroić.Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać
Moje pyszne gotowanieśmietaną <3 Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonuSłodycz malin i kwaskowatość cytryny <3A teraz idę piec (znów) sernik
More food, love and dreamscukiniowe muffiny z żurawiną, camembertem i miodemSernik najlepiej piecze się w nocy. Rano natomiast muffinki. Może trochę dziwne dla niektórych, boo cukinia? Bo
More food, love and dreamsWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem jabłek znalazłam tutaj..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia.. Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów
Moje domowe kucharzenieCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Blondynka Gotujesztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce
Kuchnia Pokoleńzamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione(...)masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem
Kuchcik gotujemurzynku. Jeśli lubisz wilgotne, czekoladowe ciasta, a ponadto nie odmówisz sobie kawałka sernika, to ten przepis jest dla z Ciebie! Daje sobie rękę uciąć, że będzie to jeden z Waszych ulubionych serników! U mnie w domu jest pochłaniany w tempie błyskawicznym. W smaku bardzo podobny do sernika szachownica , który niedawno opublikowałam na Nastoletnich. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Dodatkowo widelcem można lekko przemieszać obydwie masy, by po upieczeniu sernik ładnie się prezentował. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach. Czas pieczenia
Nastoletnie Wypiekanie