Serniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i bez konieczności włączania piekarnika ;). Serniki czy desery na zimno nie zawsze mi też wychodzą, pewnie z powodu tego, że nigdy do końca nie wiem ile dodać żelatyny ;) Zwykle więc eksperymentuje(...)pogodę. Im dłużej leży w lodówce tym bardziej zyskuje na smaku. Serniczek robiłam w bardzo małej okrągłej formie, na spód której wyłożyłam papier do pieczenia. Radzę jednak wyłożyć ją folią spożywczą, wtedy sernik łatwiej będzie wyciągnąć - ja miałam z tym problemy i spód troszkę mi się przykleił do papieru ;) Składniki (forma o średnicy 20 cm): Spód
Healthy food explorerSzukałam idealnego przepisu na sernik.... .. taki sernik delikatny, słodki, waniliowy, na kruchym spodzie. I wreszcie znalazłam. Taaadaaam! Puszysty sernik waniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek(...)Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę : Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i całkowicie
paapilotkaadostępne jeszcze do końca października, postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone(...)żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone
Świat Ciastadostępne jeszcze do końca października, postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone(...)żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone
Świat CiastaPyszny sernik "na bogato". Kruchy spód, na nim masa serowa z rodzynkami, to wszystko przełamane smakiem brzoskwiń i udekorowane puszystą bezą - wspaniały!:) wydaje się pracochłonne, ale wcale nie jest. To już ostatni z tych moich serowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche(...)mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Rada: Nad sernikiem do piekarnika wkładamy pustą brytfannę - zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu. Białka ubijamy na sztywną pianę
Kolorowy PrzepisownikCiasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) […] The post(...)Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemasę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło(...)pieczony razem z serem. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową. Masę twarogową wylać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika. 180°C. Piec około 60 minut. Sernik nakryć pozostałym blatem
Mania GotowaniaKolejna, niezwykle pyszna propozycja sernika, tym razem z dodatkiem brzoskwiń. Zapraszam! :-) Był już zwykły sernik (link) , był także sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera(...)godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po stwierdzeniu, że sernik jest gotowy, gaszę piekarnik i trzymam w nim sernik przez kilka minut. Następnie uchylam drzwiczki i pozostawiam tak ciasto przez kilkanaście minut. Gotowe :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowotakie ABC słodkich wypieków! Znajdziemy tu mnóstwo przydatnych informacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich to dział poświęcony teorii - z niego dowiemy się mąkach(...)nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które
Plate of JoyPyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam. Składniki: Spód: 100g masła w temperaturze pokojowej 170g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru(...)żółtko 1 łyżka śmietany Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik (wyciągniętego z lodówki 2h przed pieczeniem, będzie się równomiernie piekł) 160g cukru 4 duże jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 150g masy krówkowej 100g białej czekolady Dodatkowo: orzechy
Słodka Strefadodać do masy twarogowej i zmiksować. Przelać masę twarogową do formy, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta rwać nieduże kawałki, spałszczać je i układać na serowym nadzieniu. Wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut do zarumienienia wierzchu (dodatkowo sprawdzić nożem lub patyczkiem - masa serowa nie może się przyklejać i być płynna). Upieczony sernik najpierw studzić w uchylonym(...)masła do masy serowej i wydłużyłam czas pieczenia. Nie martwcie się, jeśli po wlaniu masy, której jest całkiem sporo, bedziecie mieli wrażenie, że podczas pieczenia nadzienie serowe "wypłynie". Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Sernik rośnie powoli i niezbyt wysoko. Podczas studzenia lekko opadnie i jego powierzchnia wyrówna się do poziomu tortownicy
MyCookBook.plPrzygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, a kiedy piana będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę(...)papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat biszkoptowy, wylewamy na niego połowę polewy, a na nią wykładamy połowę masy serowej. Ser przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na niego wylewamy pozostałą polewą, a na koniec wykładamy resztę masy serowej. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, na przykład cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Sernik przekładany
Trzeci talerzżółtka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Masa serowa: 1kg twarogu mielonego 6 jajek(...)zbyt długo). Na koniec dodać puree i dokładnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na wystudzony spód orzechowy i piec około 1 godziny w 180C. 15min przed końcem pieczenia kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wylać na sernik. Gdy góra sernika zacznie zbyt mocno przypiekać się warto przykryć sernik papierem do pieczenia
Amatorka kuchennabakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150*C, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka(...)Sernik wyszedł naprawdę pyszny :) Piekła go moja Córka
Proste Potrawypieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka przekładamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , margarynę roztapiamy i studzimy,dodajemy wszystko do sera i mieszamy.Następnie dodajemy budynie i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Upieczone ciasto kroimy na 7 pasków. Dużą i wysoką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)paski ciasta, po między nie wkładamy ser .Górna warstwę powtarzamy ale na odwrót , tam gdzie ser pasek kakaowy, tam gdzie pasek kakaowy ser, Całość zalewamy serem. Sernik wyrośnie wysoki . Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60/65 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Upieczony sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach wyłączonego piekarnika . Gdy sernik wystygnie wyciągamy go z piekarnika
Sama słodycz i szczypta chili