razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem(...)smakować. Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się
To co kochamCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu
Słodka StronaLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym
Ostra na Słodkooleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodają pod koniec ubijania połowę cukry tak, aby piana stała się twarda i lśniąca. Ser mielę, ucieram(...)najmniejszych obrotach, a na samym końcu za pomocą szpatułki, łączę całą masę z białkami, delikatnie i dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewam na spód z ciasteczek. Sernik władam do rozgrzanego piekarnika i piekę 1 h 30 minut w 170 stopniach. Zostawiam do ostudzenia kwadrans w piekarniku, po czym wyjmuję blachę na zewnątrz. Kroję. Podaję z sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 6 jajek 3 białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek(...)ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Spód podpiec w 200*C przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec 35 minut w 170*C. Na sernik wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym. Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody(...)kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130 o C. Można też piec 50-60 minut
Czerwień i błękitIdealne do popołudniowej kawki ;) BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej KREM MALINOWY(...)należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na 2 równe blaty, uzyskując około 3 łyżek okruchów. Biszkopt lekko nasączyć naparem z mocnej herbaty. W czasie, kiedy piecze się biszkopt można przygotować sernik. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg, serek mascarpone i cukry
https:KKuchniaMniamstopni - ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie(...)ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero
Smakołyki Berenikiprzeciwnie - przenikają się i uzupełniają! Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety(...)stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny
6nieborabarbarowego i podawać do upieczonego sernika. Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm BROWNIE 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 3 jajka 130 g mąki pszennej szczypta soli SERNIK wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone(...)masłem i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. SERNIK : W dzieży miksera umieszczamy twróg, mascarpone, cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Miksujemy krótko,na małych obrotach miksera, tylko do połączenia skladników. Dodajemy jajko i znów miksujemy. Wykładamy
cool and mintybardzo smakował i co ważniejsze jest prosty w przygotowaniu. Najważniejsze czego należy przestrzegać to, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową oraz, że po 50 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik (nawet jeżeli widzimy, że sernik na środku jest jeszcze galaretowaty, a nie ścięty). Sernik czekoladowy z owocami lata Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: Spód ciasteczkowy : – 25 herbatników(...)przez co sernik może pękać lub opadać). Dodajemy ser, mąkę i rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do momentu połączenia składników. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 50 minut w 160 stopniach. Sernik powinien być ścięty na brzegach i galaretowaty w środku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku , a ostudzony sernik wstawiamy do lodówki. Polewa czekoladowa : – 3 łyżki
RelaxtimeDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe(...)Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł
Kolorowy Przepisownikdrugie zamiast zwykłego cukru użyłam erytrolu, który ma 10x mniej kalorii niż cukier i zerowy indeks glikemiczny . Erytrol pod względem słodkości jest porównywalny do cukru i można go piec. Po trzecie sernik polałam zdrową, aksamitną, gorzką czekoladą o zawartości 80% kakao. Wszystko jest tu przemyślane, dopracowane i doskonale skomponowane. Sprawdźcie to sami! Składniki na 20 porcji : 1kg mielonego twarogu(...)łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego). Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Sernik
Dietologpapierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się ostudzi, wylewam masę migdałową na spód, wkładam do piekarnika i przez 20 minut piekę w 160 stopniach, po czym kolejne 20-25 minut w 180 stopniach. Kiedy sernik się zestali(...)zrumieni na wierzchu, wyłączam piekarnik i przez 15 minut pozostawiam "sernik" w uchylonym piecu. Dokańczam proces studzenia już poza piekarnikiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka **** * Masło bez laktozy kupiłam tutaj: sklep Organic24 ** Mleko kokosowe robi się następująco: 100g wiórków zalewam 600ml wrzątku, zostawiam na 30 minut. Następnie miksuję blenderem dokładnie. Przelewam trzykrotnie przez drobne sitko, odciskając przy
W kuchni Karmel-itkiSernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik(...)wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego! Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Wskazówki. Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw upiekłam dynię w piekarniku a później zblendowałam ją na delikatny krem. Forma
mecooks