Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto
VioletoweKucharzeniekisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaSpód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy laskowe do dekoracji WYKONANIE Spód: Ciastka i orzechy mielimy w blenderze, dodajemy(...)nutellę, do drugiej olejek waniliowy. Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników
słodki bratekpiekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekoracja W kąpieli wodnej rozpuszczam masło z dodatkiem gorzkiej czekolady. Przygotowaną polewą dekoruję sernik. Całość posypuję granatem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia . Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w
Smakołyki Berenikitworząc lekką miseczkę akurat w sam raz do polewy truskawkowo-rabarbarowej. Kaloryczny, puszysty, maślany, ale taki właśnie za mną chodził od dawna. Smaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu. Pycha… Składniki: Sernik • 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica(...)podlać 4 łyżkami wody, dodać cukier i poddusić. • Dodać umyte truskawki i dalej dusić ok. 5 minut. • Zmiksować w blenderze i doprawić cynamonem. • Wystudzony sernik polać polewą rabarbarowo-truskawkową. • Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować mietą
To co kochamZwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut(...)następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą
Gotowanie i blogowanieubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z białą czekoladą. Ponownie chłodzimy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę(...)masło oraz śmietankę. Na początku rozpuszczania mogą pojawić się grudki, należy się tym nie przejmować i rozpuszczać dalej, składniki powinny wkrótce połączyć się. Rozprowadzamy polewę na serniku tak by część ściekła bokami. Odstawiamy sernik do lodówki i po chwili można zajadać. Smacznego
Kolizje SmakówKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy. Składniki: nieduże opakowanie orzeszków ziemnych słonych, puszka(...)puszce do gorącej wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(ser, banany, herbatniki...) 8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy orzechami i polewamy polewą czekoladową. 9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej
Kuchnia Pełna PasjiSernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i często gości na moim stole. Składniki:Spód:1/4 szklanki cukru1 i 3/4 szklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone(...)godzinę i 10 min w piekarniku nagrzanym do 160’C . Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i nie wyjmować sernika przez około 10 min.Polewa czekoladowa:Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, mieszać aż się rozpuszczą i zagotują. Gotową polewą polać wystudzony sernik.Smacznego
Oryginalny smakwypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej); 125 ml śmietany kremówki(...)chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając, by się nie przypaliła. Polwę lekko przestudzić i ostrożnie wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze polewa ładnie zgęstnieje. Moje uwagi: Sernik piekłam również w formie prostokątnej o wymiarach 25cm x 30 cm, przy czym podwoiłam podaną ilość składników
In my kitchenzjadłam, pomogła mi rodzina ze znajomymi. Wszystkim smakował, a ja musiałam upiec kolejny. Uwielbiam ten miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny i idealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka. Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego. Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami. (*) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc
Di gotujerazem :) Sernik z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. U mnie oblany polewą chałwową, ale równie dobrze będzie smakował z czekoladą , owocami czy jedynie delikatnie obsypany cukrem pudrem Do jego wypieku , jak i do innych moich serników , użyłam sera na sernik , takiego wiaderkowego . Wiadomą rzeczą jest ,że użycie lepszego sera , który sami pieczołowicie zmielimy wpłynie korzystnie na smak(...) wystygnie . Schłodzić w lodówce kilka godzin . Do pozostałego mleka słodzonego wkruszyć chałwę , dodać mleko i całość podgrzewać umieszczając puszkę w innym naczyniu z gorącą wodą. Powstałą polewą polać gotowy sernik. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSernik Wiedeński był specjalnością mojej mamy, która nie wiem skąd ma ten przepis, w każdym razie jest on w mojej rodzinie słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :) Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 10 jajek 1kg twarogu (tłustego bądź półtłustego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ aromatu cytrynowego 3/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki Do dekoracji(...)pokryć polewą i udekorować kokosem. Polewa: 15dag margaryny 15dag cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu lub wódki Margarynę zagotowujemy z cukrem i kakao. Gotujemy około 10 minut po czym zdejmujemy do odparowania, na około 10 minut. Po tym czasie znowu zagotowujemy, tym razem dodając łyżkę alkoholu. Gotujemy jeszcze około 3-5 minut, po czym zdejmujemy i dekorujemy sernik
Smakowy Rajstał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam!!! Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód(...)mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzony sernik i wykładamy na niego chłodną polewę. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie sernik jest gotowy
Rozpustne gotowanie