sernik z polewą - 1343 przepisów (strona:8/90)

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 144

Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą. SKŁADNIKI Na spód migdałowy 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych(...)minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwagi: Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła

Passions hobbies life
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 300

najwyżej będzie ostentacyjnie odłupywał czekoladę. Dzięki temu, że polewa była z czekolady gorzkiej, nie robił tego. Smaki idealnie się połączyły i słodycz sernika równoważyła gorzkość czekolady. Po konsumpcji prawie połowy sernika, mąż w końcu przyznał, że czekolada w tym wydaniu, doskonale współgra z serem. Ja tradycyjnie użyłam do sernika sera wiaderkowego Wieluń. Mama kiedyś używała sera trzykrotnie mielonego w ilości(...)stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia się masy na środku i lekkiego zezłocenia. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku. Polewa Składniki polewy rozpuścić w garnuszku, posmarować polewą ostudzony sernik. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/klasyczny-prosty-sernik/ MieszamWGarnku A Wy jakie serniki lubicie najbardziej? Robicie zawsze spód w serniku? Artykuł Klasyczny sernik bez spodu – prosty

Mieszam w Garnku
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 333

minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie. Jak już przestygnie, podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby sernik znalazł się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię i wstawiamy do lodówki. Polewę robiłem po kilku godzinach. Gorzką czekoladę połamałem na małe kawałki, wrzuciłem do pojemnika na ryż i dodałem łyżkę miodu wielokwiatowego. Parowałem przez 7 minut(...)wlewać wody do czekolady oraz, żeby się nie oparzyć. Po tym jak czekolada się rozpuściła polałem nią sernik i udekorowałem na wierzchu resztą jagód goji. Gdy polewa trochę przestygła wstawiłem sernik do lodówki. Polewa wyszła troszkę gruba i twarda przez co pękała delikatnie przy krojeniu. Przy serniku sprzed kilku dni taka nie była. Wtedy dałem 8 kawałków czekolady

Parowar Faceta
Sernik na piernikowym spodzie 151

Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników(...)stopni C i pieczemy sernik około 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Polewa:  Przygotowujemy polewę- mieszamy wszystkie składniki. Polewamy nią sernik i dopiekamy sernik kolejne 15 minut. Po czym studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny zielony sernik korzenny 186

może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze pokojowej60 g masła w temperaturze pokojowej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki(...)sernik jest już schłodzony, przygotowujemy polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy

My Culinary Art
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 191

Piecz min. 60 minut. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową (matową stroną w dół) tak, by nie dotykała sernika. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku. Dzięki temu nie opadnie zbytnio. Po całkowitym wystudzeniu wstaw na noc do lodówki. Przygotuj polewę: śmietankę zagotuj w garnuszku. Dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj trzepaczką i gotuj na malutkim ogniu, aż do rozpuszczenia(...)Przekrój sernik wzdłuż na pół. Dół posmaruj dżemem. Polej równo połową polewy i przykryj resztą sernika, przypieczoną częścią do dołu. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Górę sernika polej resztą polewy i rozprowadź ją na brzegach, w miarę równo. Nadmiar czekolady niech sobie spłynie na papier. Dekorowanie: brzegi sernika obsyp kolorową posypką cukrową, koniecznie od razu po jej nałożeniu

Anioszek w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 160

Składniki na ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 paczki margaryny 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 190

łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie(...)minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy lub długopisu cukierniczego "malujemy" pajęczynę

Słodka Strona
Sernik Wiedeński 202

pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielić ser przynajmniej dwa razy. Masło utrzeć na białą masę, dodać cukier waniliowy(...)spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się

Słodka Strona
Sernik wiedeński 120

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła(...)Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę przy lekko uchylonym piekarniku. Składniki polewy: czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią sernik. Ciasto schładzam przez kilka godzin w lodówce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sernik Pina Colada 1658

kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej spód pod sernik: 250 g herbatników 70 g wiórków kokosowych 100 g masła polewa na sernik: 100 ml śmietany 30% lub 36% 50 ml słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie:   Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć(...)objętości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut. Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki

Kuchcik gotuje
Sernik marmurkowy 175

często go robię. Nawet już nie pamiętam skąd wzięłam przepis. To był mój pierwszy pieczony sernik. Szukając jakiegoś przepisu w sam raz na debiut w pieczeniu serników trafiłam na sernik marmurkowy i od razu wiedziałam, że będzie mi smakował. Nie pomyliłam się, jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam, naprawdę warto go upiec :-) Składniki na spód(...)czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami migdałowymi.  Gdy polewa wystygnie, sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po leżakowaniu w lodówce, schłodzony jest najlepszy.  Smacznego :-) Uczestniczę w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 355

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml(...)białej czekolady: W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę rozprowadź po ostudzonym serniku. Udekoruj również ostudzonymi karmelizowanymi orzeszkami. Sernik trzymaj w lodówce. Przed podaniem go gościom, warto go wcześniej wyjąć z lodówki (tak z 2 godziny wcześniej). The post Sernik z Baileys

Moja Delicja
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 156

:) Wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam. Trochę kawy, trochę dyni, świeże figi i gęsta polewa czekoladowa, która zastyga "w ruchu". Obłędne połączenie. Składniki: Tortownica 22cm i 18cm Spód ciemnego sernika: 100g herbatników 2 łyżki kakao 3 łyżki masła Pół łyżeczki chilli Serniki: 1kg serka homogenizowanego 2 opakowania budyniu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki cukru(...)przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Swoje serniki piekę wieczorem i ostudzone wkładam do lodówki - razem z tortownicą. Następnego dnia rano zajmuję się składaniem ich w całość. Wtedy mam pewność, że nic się nie rozpadnie i będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu

Gotowanie i blogowanie
Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami 191

zawartości kakao min. 70% łyżka mleka łyżka masła 2 szklanki wypestkowanych wiśni nadwiślanka 50 ml miodu pitnego Dwójniak Wypestkowane wiśnie zalewamy miodem pitnym Dwójniak i odstawiamy na czas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy(...)przestudzenia. Masło przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko oraz posiekaną czekoladę. Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy składniki. Gdy ładnie się połączą gotową polewą przykrywamy wystudzony sernik. Na polewie układamy podsmażone wiśnie. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

Mienta blog