schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczki = 5 listków żelatyny Polewa czekoladowa 200 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki min 30 lub 36% Instructions Pasta dekoracyjna Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj do połączenia(...)wyjmowania ciasta. Zapełnij cały obwód tortownicy. Spód ciasta wyłóż herbatnikami zagniecionymi z masłem. Na tak przygotowany spód i boki wylej sernik. Wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wylej mus jagodowy. Całość włóż do lodówki i chłodź przez min 12h. Polewa czekoladowa Rozdrobnij czekoladę na drobne kawałki. Podgrzej śmietankę. W mikrofalówce na ok 1,5-2 minut, lub w kąpieli wodnej
SmartBake.plwięc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10 stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam również czekoladę mleczną. Zrobiłam na blaszce z podwójnej porcji(...)koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi. Posmarować. Schłodzić w lodówce
Kubki smakułyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: biszkopty z błonnikiem Mamut garść pestek dyni garść płatków migdałów polewa czekoladowa Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 stopni(...)Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu
Życie zaczyna się w kuchnitwierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit). Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić(...)jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać i przelać na przygotowany spód. Piec ok. 60minut w temp. 160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. Krem
Z miłości do słodkościmiejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami Sernik wychodzi raczej zbity i ciężki, nie należy do kategorii „puszystych”. Do tego polewa czekoladowa jeszcze bardziej podkręca smak. Składniki na tortownicę o średnicy(...)120g) 5 jajek (6) – białka i żółtka osobno 1/2 szklanki cukru (0,6) opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki mąki (3 łyżki) 1/2 szklanki mielonych migdałów (0,6) Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao 50 ml śmietanki 30% dwie garści płatków migdałowych Zaczynamy od przyszykowania spodu. Ciastka mielimy w blenderze na piasek. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem
Relaxtimebiałek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.Ciasteczkowy spód:250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła,Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem(...)wykładamy papierem do pieczenia.Polewa:sok z połowy cytryny,1/2 tabliczki białej czekolady,10 ml śmietanki 30%,Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny
Delicious Titbitsminut. Jeśli chcesz, aby sernik nie popękał wstaw do piekarnika małą miseczkę z wodą , wtedy para wodna zapobiegnie popękaniu ciasta. Pod koniec pieczenia obserwuj czy sernik jest już ładnie z góry zarumieniony. Powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwi piekarnika, dzięki temu zabiegowi sernik mniej opadnie(...)Kiedy ciasto przestygnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdyby boki sernika się przykleiły do blaszki delikatnie odkrój je nożykiem, w ten sposób ciasto równomiernie opadnie i nie powstaną po bokach ciasta puste dziury. Gdy ciasto całkiem wystygnie udekoruj je polewą czekoladową i włóż do lodówki na noc. W lecie najlepiej ciasto przechowywać w lodówce, schłodzone najlepiej
Przepisy i porady kulinarnetrzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem(...)dzięki czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy ją na upieczony spód brownie. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni C (bez termoobiegu) około 70 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Polewa: Dżem
Smakowity Blog Kulinarnysobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :) Składniki: 250 g ciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera(...)czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego
Taste TherapyKiedy, jak nie w Święta Bożego Narodzenia, pozwolić sobie na kulinarną rozpustę?! Sernik czekoladowy ze śliwkami skąpanymi w grzanym winie to najwyższy poziom kulinarnej rozpusty, takiej przez duże R. Intensywnie czekoladowy w smaku, do tego jedwabiście kremowy sernik to deser godny Świąt. Nasz repertuar świątecznych słodkości jest bardzo tradycyjny. Na naszym śląskim stole wigilijnym pojawią się makówki(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 70 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy
Smakowity Blog KulinarnyProponuję dziś mój przepis na s ernik bez spodu z dodatkiem budyniu i kaszy manny , ewentualnie zamiast jednego budyniu można dodać "Sernix" - u mnie
Kawa z mlekiemsmaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako śmietanowiec 😊 Jak łatwo się domyślać jego nazwę
Domowe ciastapotem do masy dodajemy po łyżce śmietany także w temperaturze pokojowej Wykonanie: Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej, na niej układamy sernik, który smarujemy resztą masy. Całość przykrywamy drugim blatem orzechowym . Wierzch można polać polewą czekoladową
Bon appetit mon amieKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWracając do przepisów - zapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości dodanej mąki. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty